BEOGRAD – Od 1. januara prošle godine pa do danas Srbija je podnela 260 molbi drugim zemljama da joj se izruče osumnjičeni za razna krivična dela, pokazuju podaci Ministarstva pravde.

Kako prenose “Novosti“, u istom periodu izručeno je oko 230 osoba. Među njima nisu samo srpski državljani, već ima i stranaca koji su na teritoriji Srbije počinili neko krivično delo.

Među onima čije se izručenje čeka već nekoliko godina je Lozničanin Dobrosav Gavrić, osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, koji je uhapšen u Južnoafričkoj Republici 2011. godine zbog posedovanja narkotika.

Neki od kriminalaca čiju ekstradiciju traži Srbija su i Vladimir Milisavljević, pripadnik “zemunskog klana”, Luka Bojović, Siniša Petrić, koji je osuđen na višegodišnju robiju zbog niza ubistava.

Na adresu Višeg suda u Beogradu za prvih šest meseci ove godine stiglo je i 16 molbi za ekstradiciju stranih državljanja za koje se sumnja da su izvršioci nekih krivičnih dela u zemljama koje ih potražuju i za kojima su zbog toga raspisane Interpolove poternice. Među njima su i oni kojima se na teret stavljaju ratni zločini, kao i dela iz oblasti organizovanog kriminala. Od tog broja, rešeno je njih sedam i sve odluke su, prema podacima, u korist država koje su podnele zahteve.

Tokom prošle godine, beogradskom Višem sudu stigle su 44 molbe za ekstradiciju. Među onima za koje je odobrena ekstradicija su dvojica državljana Australije Tristan Voters i Rohan Arnold. Oni su sredinom januara uhapšeni u beogradskom hotelu “Metropol”, zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu kokaina, i za kojima je Australija raspisala poternicu.

Na spisku država koje od Srbije traže ekstradiciju osumnjičenih su: Austrija, Australija, Hrvatska, Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Mađarska, Italija, Rumunija, Švajcarska, Slovenija, Turska, Grčka, Nemačka, Rusija i Uzbekistan.


Izvor: Novosti