PARIZ – Francuski muzičar Žan-Mišel Žar odlučio je da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava posle odluke francuskog pravosudja prema kojoj je lišen nasledstva oca Morisa Žara, dobitnika tri Oskara za najbolju muziku u filmovima “Lorens od Arabije”, “Doktor Živago” i “Kroz Indiju”.

“Moja sestra Stefani i ja ćemo se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava zbog nepoštovanja porodičnog prava”, rekao je jedan od pionira elektronske muzike za list Parizjen.

Kasacioni sud je 2017. godine odlučio da liši nasledstva Žara i njegovu sestru jer je njihov otac rasporedio nasledstvo pre smrti prema kalifornijskom zakonu.

Moris Žar, koji je preminuo 2009. godine, ostavio je svoju imovinu poslednjoj supruzi putem porodičnog fonda, pravnog okvira koji se koristi u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.
Slična situacija trenutno se na sudu dešava s naslednicima francuskog muzičara Džonija Holideja. Muzičar je prepisao sve poslednjoj supruzi i usvojenim ćerkama, dok su njegov sin i ćerka iz prethodnih brakova ostali bez nasledstva. Holidej se takodje pozvao na kalifornijski zakon u svom testamentu.

Žar (69) je rekao da nije samo u pitanju novac već i druge oblasti koje se odnose na zaštitu porodičnih veza i dodao da je za njega deprimirajuće da ne može, ukoliko to želi, da poseduje fotografiju svojih roditelja ili neki njihov lični predmet.

Muzičar koji se proslavio albumom “Oxigene” iz 1976. godine, poznat je po scenskim efektima na svojim koncertima, koje najčešće održava na otvorenom i koji se često sastoje od komplikovanih sistema lasera, vatrometa i stapanja arhitekture i muzike.


Beta/ Foto:wikipedia