Planina Zlatar, jedno vreme gotovo zaboravljena, iz godine u godinu postaje sve zanimljivija turistička destinacija. Zlatarci su poslednjih godina dosta radili kako bi privukli što više domaćih ali i stranih gostiju. Vazdušna banja s četinarskim šumama, proplancima i livadama, mir i tišina na mestu gde se susreću planinska i mediteranska klima, gostoljubivi gorštaci i domaća hrana, neki su od razloga zbog koji gosti dolaze na Zlatar i ovog leta uprkos kiši.

Zbog svojih prirodnih specifičnosti sve češći je i izbor sportista, ovog leta i paraolimpijaca.

„Ovde smo došli prvi put kad smo se za Rio pripremali i pokazalo se dosta dobro za naše pripreme“, ističe paraolimpijac Nemanja Dimitrijević.

Paraolimpijka Saška Sokolov kaže da je prvi put na Zlataru i da je prezadovoljna.

„Uslovi su odlični, što se tiče hrane, smeštaja i treninga“, napominje Sokolova.

O turističkom buđenju Zlatara govore i brojke. U prvih šest meseci imali su više od 36.000 gostiju, a pre sedam godina 3.000 do 4.000 za celu godinu.

„Zlatar se vratio ne samo na turističku mapu Srbije, nego i van granica naše zemlje jer imamo sve više gostiju koji su stranci, pre svega iz Mađarske, Poljske, Rusije i Slovenije, a sve više gostiju je i iz Nemačke i Austrije“, kaže direktor Turističke organizacije „Zlatar“ Branko Pucarević.

U zlatarskom kraju su i jezera, nestvarni meandri reke Uvac, stanište beloglavog supa – raznoliko prirodno bogatstvo smešteno na pravom mestu i dobroj visini. Predeli poput tog su jedan od glavnih razloga zbog kojeg sve više gostiju dolazi na Zlatar.

Za domaćine i nov zadatak – kako goste duže zadržati na planini. Pošto je sadašnji smeštaj postao tesan, grade se novi hoteli, radi se na oživljavanju nekadašnjeg rehabilitacionog centra i pripremaju novi sadržaji poput zip-lajna i akva parka.

Izvor: RTS