BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici bila da je Beograd spreman da se dođe do rešenja, da je za mir, ali i da će braniti Srbe na KiM ukoliko budu napadnuti.

“Mislim da je poseta ostvarila svoj puni efekat. Poruke koje su došle iz Kosovske Mitrovice govore o tome da smo mi sagledavajući realnost spremni da dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja i sa druge strane poruka Srbima da smo mi za mir, ali ako vas neko napadne – branićemo se”, rekao je Dačić.

Ministar je za RTS kazao da je govor sublimacija svega onoga što je do sada rečeno i da se ne može čekati još 50 godina na rešenje, jer možda tada neće biti Srba na KiM.

“Jasna je poruka da Srbija želi mir, želi bolje sutra. Mislim da je utopija govoriti o tome da će se u dijalogu razgovarati o dve stvari, prva je da KiM bude autonomija u okviru Srbije, jer to Albanci neće, a druga je da Srbija prizna nezavisnost Kosova, pod ovakvim uslovima i u ovim granicama”, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ako se želi rešenje, što Beograd želi, to je kompromis, a oni koji kritikuju rešenje razgraničenja, trebali bi da izađu sa novim predlogom, ako postoji.

“Niko ne želi da teške i bolne stvari rešava danas. Mi možemo da odlažemo, ali to nije u interesu srpskog naroda, jer se može desiti neki incident ili vojni upad na sever Kosova i mi moramo na to da reagujemo, što znači da bi imali sukob sa Kforom, koji znači sukob sa NATO-om”, kazao je ministar.

Komentarišući reakciju EU povodom zabrane posete predsedniku Vučiću selu Banje, odakle je navedeno da se žali zbog otkazivanje posete tom selu, Dačić je kazao da je “dobro to što su se uopšte oglasili, ali da je bila potrebna drugačija formulacija, jer su ovde uskraćena prava na slobodu kretanja, koje je zapisano u Briselskom sporazumu”.

Govoreći o poruci predsednika Vučića da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Dačić je kazao da su svi zvaničnici u Beogradu to ponavljali mnogo puta do sada, kao i da je to za Beograd apsolutno neprihvatljivo.

“Može se ići ka postizanju kompromisa, što podrazumeva da svako bude pomalo nezadovoljan. Mi za sada nemamo nikakvu najavu da je albanska strana spremna za bilo kakav kompromis, a s druge strane velika je promena u međunarodnim odnosima što se dozvoljava mogućnost da se dođe do kreativnog rešenja, što znači rešenja oko kojeg su saglasni Srbi i Albanci”, kazao je Dačić.

Istakao je da je siguran da bi svi prihvatili rešenje ako bi se Srbi i Albanci dogovorili, čak i Nemačka i dodao da najveći problem predstavlja albanska strana.