Ekipa Insajdera napadnuta je na putu koji vodi od sela Banje ka Kosovskoj Mitrovici. Naime, novinari Insjadera su krenuli alternativnim putem kako im je savetovala policijska patrola, ali je naišla na još jednu blokadu. Prvo su okupljeni građani, u trenutku kada je ekipa Insajdear zaustavljena da se legitimiše, opkolili automobil. Kako javljaju reporterke Insajdera, situacija je postala sve napetija pa su čak pojedinci iz grupe, u trenutku kada je automobil krenuo, otvorili vrata i pokušali da izvuku jednu od novinarki Insajdera dok su ostali okupljeni lupali po automobilu. Ekipa Insajdera je na kraju ipak uspela da prođe.

Prethodno je ekipa Insajdera naišla na blokadu puta kod Runičke banje. Nekoliko desetina ljudi blokiralo je skretanje za selo Banje, mesto koje je u 10 sati trebalo da poseti predsednik Srbije.

Kako tim putem nije bilo moguće proći, novinari Insajdera su se uputili ka Kosovskoj Mitrovici. U mestu Trnava ih je zasutavila patrola policije i savetovala da ne idu sa beogradskim tablicama dalje jer je dalje blokada.

Policijska patrola je uputila novinarsku ekipu Insajdera da ide alternativnim putem ka Kosovskoj Mitrovici.

“Na alternativnom putom na koji su nas uputili policajci naišli smo na još jednu blokadu, i kad smo pokušali da prođemo okupljeni građani su počeli da lupaju po kolima ali smo uspeli da prođemo”, javljaju reporteri Insajdera.

Na blokadi puta kod Runičke banje na skretanju ka selu Banje, bili su prisutni i pripadnici italijanskog i slovenačkog Kfora.

Policija koja obezbeđuje protest na skretanju ka selu Banje, novinarima Insajdera je rekla da je okupljanje počelo jutros oko osam sati, i da okupljeni žele da spreče prolaz zvanične delegacije Republike Srbije. “Prema njihovim recima nije bilo incidenata, ali su nam sugerisali da ne govorimo na srpskom” , dodaju reporteri Insajdera sa lica mesta.

Okupljeni građani, Albanci, ne žele da razgovaraju sa novinarima, a kod neki od okupljenih je primetna nervoza zbog prisustva novinara.

Iako je za praćenje ove posete akreditivano 240 članova iz 47 redakcija prevoz za novinare nije bio organizovan. Novinari su morali sami organizovati put do mesta koje je predsednik planirao da poseti, uprkos očitim bezbednosnim rizicima na samom Kosovu.

Kako prenosi agencija Beta, blokiran je put i kod mesta Trnava, koji vodi ka selu Banje. Na putu su građevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spreče Vučića da ode u Banje, gde ima oko 300 srpskih kuća. A kako prenosi Kossev, na putu se nalaze i transparentni sa porukama „Vučić neće proći“, „Vučiću vrati se“. Na protest su, kako navodi Kossev, kasno sinoć pozvali veterani takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, protiveći se poseti Aleksandra Vučića Banjama. Najavili su blokadu svih puteva koji vode do ovog sela.

Aleksandar Vučić je tokom posete naselja “Sunčana dolina” u malom Zvečanu rekao da je blokiran i drugi put ka tom srpskom selu.

“Pokušaćemo jednim okolnim putem, nećemo reći kojim, videćemo da li ćemo uspeti da stignemo. Vi ostanite ovde, ovo kažem predstavnicima medija, a mi ako stignemo stignemo, ako ne vratićemo se. Možda blokiraju i ostale puteve”, rekao je Vučić.


Insajder; Beta; Kossev/ Foto: insajder