Građevinski radovi bez građevinskih dozvola sprovode se u celoj Srbiji, ali je Novi Pazar po tome postao poznat i to nakon što policija nije htela da intereveniše i zaustavi radove na Fakultetu za islamske studije u samom centru tog grada. Gotovo dve godine kasnije, ponovo u centru Novog Pazara, urušena je Arap Džamija, spomenik kulture star više vekova.

Radove je bez dozvole ponovo izvodila Islamska zajednica u Srbiji uprkos zabranama inspekcije i Zavoda za zaštitu spomenika. U Islamskoj zajednici tvrde da je reč o obnovi, a ne o rušenju.

U sredu se na deo trotoara i kolovoza sručio jedan od zidova Arap džamije u samom centru Novog Pazara. Urušavanjem zidova praktično je uništena jedan od najstarijih džamija na ovim prostorima koja se u spisima pominje još početkom 16. veka i deo je kulturno istorijske baštine.

Sve počelo još sredinom maja kada je gradska inspekcija Novog Pazara obavestila Republičku građevinsku inspekciju o skidanju krova na Arap Džamiji, koja se nalazi u samom centru grada u zaštićenoj zoni od izuzetnog istorijskog značaja.

Nedelju dana kasnije republička inspekcija je, prema saznanjima Insajdera, izvršila nadzor i utvrdila da je na tom objektu srušen krov, te naložila obustavu radova. Tada su tražili i izjašnjenje od Islamske zajednice u Srbiji koja je izvodila radove.

Krajem maja dostavljeno je i rešenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kojim se zabranjuje Islamskoj zajednici u Srbiji da izvodi radove na krovnoj konstrukciji „bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite za izvođenje navedenih radova“. Istim rešenjem se investitor obavezuje da pokrene postupak za „izdavanje akta kojim se utvrđuje pravo na izvođenje radova“. Ovo rešenje Zavoda je stupalo na snagu odmah.

„Grad Novi Pazar je u ovom slučaju mogao samo da obavesti nadležne, Zavod i republičku građevinsku inspekciju, jer taj obejakt nije u nadležnosti grada. To smo i uradili još sredinom maja. Konstantno smo slali obaveštenja, čak smo obaveštavali i policiju da se radovi nastavljaju iako su svi u gradu to mogli da vide pa i policija. Ali ništa nije urađeno da bi se stvarno i sprečilo uništavanje džamije“, kaže za Insajder Almir leković iz Gradske uprave novog Pazara.

U međuvremenu mesecima je Arap Džamija kisnula bez krova, zidovi su se urušavali, a sa Minareta Arap Džamije skinut je i gromobran pa je u međuvremenu ovaj objakat udario i grom. Prema dokumentaciji u koju je Insajder imao uvid, 13. septembra Islamskoj zajednici je rešenjem zabranjeno da nastavi sa uklanjanjem objekta, jer je u međuvremenu utvrđeno da se objekat uklanja bez dozvola. Republički građevinski inspektor je u međuvremenu u dva navrata pokušao da izvrši kontrolu kako bi konstatovo da li se izvode radovi na Arap džamiji, ali u tome nije uspeo, jer je objekat bio zaključan.

„Malo nam je neobično da se organ koji je izdao rešenje, dakle Zavod za zaštitu spomenika nije starao da se rešenje sprovede. Ne znamo da li su tražili od policije da nešto uradi ili od inspekcije da zaustavi radove“, kaže Leković.

Na kraju, muzej „Ras“ iz Novog Pazara obavestio je Zavod za zaštitu spomenika kulture da su 17. i 18. septembra mehanizacijom porušeni ostaci zidova džamije kao i okolni dućani koji pripadaju kulturno istorijskoj celini Stara Čaršija. Od džamije je ostao samo minaret, koji je zbog specifičnog ukrašavanja izdvaja Arap Džamiju. Muzej je dostavio i fotografije uništavanja, te je juče 19. septembra Zavod za zaštitu spomenika kulture doneo je novo rešenje kojim je Islamskoj zajednici u Srbiji zabranio da ruši ostatke zidova i minareta Arap Džamije.

Kako se navodi u rešenju Zavoda ovakvo rušenje nacionalnog kuturnog dobra u suprotnosti je sa zakonom o kulturnim dobrima, ali i brojnim međunarodnim konvencijama i dokumentima koje je Srbija potpisala.

„Kao čovek koji je rođen u Novom Pazaru znam da je Arap Džamija, uz Sopoćane, Đurđeve stupove, Altun Alem džamiju i Lejlek džamiju, simbol grada. Iskreno se nadam da nekim čudom džamija može da se rekonstriuše i da se vrati stari izgled tog istorijskog dela grada“, kaže Almir Leković.

Zanimljivo je da je uklanjanje krova na Arap džamiji počelo neposredno nakon što je Zavod za zaštitu spomenika 17. maja utvrdio uslove za izradu Projekta sanacije krova i međuspratne konstrukcije Arap džamije. Dakle, tada je pokrenuta procedura za rakonstruisanje džamije koja bi bila u skladu sa zakonom, ali je uprkos toj činjenici Islamska zajednica odlučila da nezakonitim radovima uruši spomenik od izuzetnog istorijskog značaja.

Glavni imam tvrdi da su uklonjeni samo tanki zidovi i da je reč o obnovi

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oglasio se saopštenjem u kome najoštrije osuđuje, kako navode, “konstantnu besomučnu kampanju protiv Islamske zajednice povodom nastavka radova na obnovi Arap džamije u Novom Pazaru”. Navodi se i da je kako kažu “kampanja dostigla kulminaciju od momenta raspisivanja izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće”, te da je cilj diskreditacija Islamske zajednice i njenih čelnika. Islamska zajednica u Srbiji podržala je listu Matica bošnjačka koju predvodi Muamer Zukorlić. Oni su podsetili i da su u junu izdali saopštenje povodom radova na Arap džamiji.

„Radovi na obnovi Arap džamije poduzeti su u momentu kada je to bilo neophodno, znajući da niko drugi taj posao neće uraditi, kao što je bio slučaj ranije sa svim drugim obnovljenim džamijama i vakufima, da se radovi odvijaju uz poštivanje svih standarda i normi, uz sve ono što je neophodno da bi, koliko je to moguće, džamija zadržala svoj raniji izgled i služila svrsi zbog koje je napravljena od strane vakifa prije nekoliko stoljeća“, navodi se u saopštenju Mešihata.

Glavni imam Medžlisa Novi Pazar Asmir Crnovršanin rekao je za Sandžakpress da nije reč o rušenju nego o obnovi Arap džamije, da džamija nije srušena, niti će biti.

“Uklonjeni su samo krhki, tanki i dotrajali zidovi od trske koji su sagrađeni nakon odlaska Osmanlija. Ono što smo mogli da sačuvamo i zaštitimo, to smo i uradili. Ko razume prioritete vere, onda shvata potrebe vjernika”, izjavio je Crnovršanin.

Slučaj nelegalne izgradnje Fakluteta za islamske studije: Policija nije asistirala, fakultet danas radi

Iako su inspekcije radile i donosile rešenja ona jednostavno nisu poštovana. Slična situacija se desila i u jesen 2016. kada je grad Novi Pazar pokušao da zaustavi nelegalne radove na izgradnji Fakulteta za islamske studije u centru Novog Pazara.

Tada je inspekcija donosila rešenja kojim su radovi morali biti zaustavljeni, a nelegalno izgrađen deo objekat srušen. To međutim nije bilo moguće bez asistencije policije koja „zbog bezbednosnih razloga“ nije htela da interveniše i to čak 11 puta. Ostaće upamćeno da je tada kao premijer Aleksandar Vučić rekao da zgrada jeste nelegalna, ali da neće biti srušena jer neće da rizikuje da muftija izvede 5.000 ljudi da brane objekat. Takva izjava izazvala je brojne reakcije javnosti, ali i zaključak da u ovoj državi zakon nije isti za sve. Odgovarajući na pitanja Insajdera u martu prošle godine bivši muftija, a sada poslanik Muamer Zukorlić pravdao je nelegalne građevinske radove činjenicom da je Islamska zajednica na njih primorana jer je prema Islamskoj zajednici prekršen zakon.

„Kada državni organ krši jedan zakon, on proizvodi dva efekta – jedan je da šalje poruku vernicima da zakon ne važi, jer ako ne važi za državni organ, što bi važila za građane?“, rekao je tada Zukorlić.

Na kraju objekat Fakulteta za islamske studije, koji je nelagalno nadograđen u samom centru Novog Pazara, svečano je otvoren i radi, a Arap džamija je urušena i pitanje je da li se taj deo i dalje može smatrati spomenikom kulture.


Insajder /Foto:insajder.net