BANJALUKA – Oko dvestotina gradjana i članova grupe “Pravda za Davida” večeras satima protestuje ispred Policijske uprave u Banjaluci, tražeći da se uhapse nalogodavci i ubice 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Oni su ispred Policijske uprave došli sa Trga Krajine, gde se svako veče u 18 časova održava skup “Pravda za Davda”.

Večeras je na tom trgu jedan čovek prišao Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića, uhvatio ga za ruku i pretio mu, uz pitanje “Šta ti radiš ovde?”.

Taj čovej je potom pobegao, a otac ubijenog mladića i okupljeni gradjani krenuli su za njim.

On se sakrio iza jedne zgrade, a pola sata kasnije privela ga je policija.

U medjuvremenu se skup sa Trga Krajine preselio ispred Policijske uprave Banjaluka.

“Odavde nećemo otići dok ne uhapse ubice i nalogodavce. ‘Peti oktobar’ je stigao u septembru. Ko je ubio Davida? Ako MUP RS i tužilaštvo ne urade ništa, mi ćemo hapsiti zločince i ubice. Došli smo ispred zgrade u kojoj je David ubijen. Ubila ga je Interventna jedinica policije u zgradi PU Banjaluka”, rekao je Davor Dragičević, otac ubijenog mladića.

Okupljena masa uzvikuje: “Ubice, ubice, zločinci, zločinci!”, “Ko je ubio Davida?” i pevaju pesmu “Klinac iz Geta”, koja je postala “himna” grupe “Pravda za Davida”.

Dragičević je upozorio ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da ne šalje specijalce na okupljene gradjane, dodavši da su već stacionirani s druge strane zgrade Policijske uprave.

“Ako ‘kornjače’ (specijalci) krenu na nas, pomešćemo ih”, kazao je Davor Dragičević.

Policija za sada nije reagovala, a okupljeni gradjani kažu da su spremni da provedu celu noć ispred Policijske uprave.

Aktivisti grupe “Pravda za Davida” dele okupljenima vodu, sokove i hranu, a neki od njih su doneli i ćebad.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nadjeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas, kod tvrdjave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt “zadesna”, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on bio otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

U medjuvremenu, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv dvojice kriminalističkih tehničara koji su bili na uvidjaju po nalaženju tela i koji su uništili donji veš mladića, koji je mogao da bude jedan od ključnih dokaza o načinu na koji je David Dragičević ubijen.

Porodica mladića tvrdi da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Radjen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića nadjen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi “Pravda za Davida”, na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.


Beta /Foto: Anadolija