Poslovno udruženje Međunarodni transport zatvoriće 3. oktobra nekoliko graničnih prelaza na dva sata u znak protesta zbog visoke cene goriva koje prevoznici plaćaju, a da im nije omogućen povraćaj dela akcize.

Oni će protestovati i zbog predugog zadržavanja na graničnim prelazima pri čemu su prinuđeni da privatnim parkiralištima, koja niču kao pečurke, plaćaju čekanje na carinski postupak. Kako je Danasu rečeno, obaveštenje o blokadi prelaza poslata su carinskim ispostavama u Vršcu, Šidu i Preševu, jer predstavnici Ministarstva finansija, kada su se posle višemesečnih molbi sastali sa prevoznicima, nisu imali odgovor ni na jedan od njihovih zahteva.

– Nigde u inostranstvu ne naplaćuje se parking vozilima koja se nalaze u carinskom postupku. To je kod nas, međutim, uzelo razmere zbog kojih smo pre nekoliko meseci Tužilaštvu i Agenciji za borbu protiv korupcije podneli krivičnu prijavu protiv firme Bas logistics, direktora Uprave carina i šefa carinske ispostave u Vršcu. Naime, to preduzeće osnovano je 1. decembra, do 3. januara je uspelo da pored prelaza Vatin kod Vršca naspe jednu njivu tucanikom, postavi dve kapije i kontejner i to proglasi privatnim parkingom. Istovremeno, carina je preglede nastavila da obavlja na terminalu kao i ranije, ali sada potvrdu o prelasku u zemlju i pregledane papire službenik vozaču uručuje isključivo na placu Bas logisticsa, gde za parkiranje vozila mora da se plati 1.600 dinara. Kao da se carinski postupak vodi ne samo da bi se od izvoznika, vlasnika robe, naplatio prihod, nego i da se reketiraju prevoznici – kaže za Danas Neđo Mandić, predsednik Udruženja i dodaje da im ishod te prijave još nije poznat.

On ukazuje da to nije jedini primer, jer je i sam, kao prevoznik, 2008. godine opremio jedan parking sa 50 mesta, izgradio šaltere za službenike i predao vozačima i carini na besplatno korišćenje, ali je ona svoje osoblje 2014. povukla na lokaciju Luke Novi Sad uz tvrdnju da će usluge biti besplatne. Ipak, posle mesec dana usluga parkiranja počela je da se naplaćuje.

– Prevoznici su ogorčeni i zbog cena goriva, koje su u odnosu na prošlu godinu podignute za 20 do 30 dinara po litru. Očekivalo se prvo da će zbog pada cena nafte na svetskom tržištu gorivo i ovde da pojeftini, takva su obećanja stizala iz najužeg vrha zemlje, ali se to nije desilo. Naprotiv, malo-malo, pa poskupi. Pri tom, naša delatnost je izvozna, i to podizanje cena pri gotovo fiksnom kursu sve više opterećuje poslovanje. Pri tom, svuda u okruženju prevoznicima se vraća deo akcize za gorivo koje natoče u zemlji da bi obavili prevoz robe u inostranstvu. Mi tu mogućnost nemamo, pa sve češće srpsku robu voze makedonski kamioni koji samo zbog cene za gorivo imaju 40 odsto niže troškove – kaže Mandić.

On objašnjava da od svakog nasutog rezervoara, koji ima zapreminu od hiljadu do 1.300 litara, 500 evra ide državi na ime poreza i akcize, iako je reč o usluzi prevoza domaće robe za strano tržište. U Crnoj Gori, prevoznicima se vraća 18 evrocenti po litru, dok bosanske privrednike u ovoj grani litar goriva košta 85 centi, Turke čak 55, kaže naš sagovornik. Dodaje da zbog toga sve više domaćih privrednika deo delatnosti seli u zemlje iz okruženja, najčešće Sloveniju, koja je u Evropskoj uniji, pa za vozila koja tamo registruju, osim nižih troškova nema ni ograničenja poput prevozničkih dozvola koje srpski prevoznici moraju da imaju.


Danas.rs