Kada je poslednjeg dana oktobra avion poleteo sa Malpense u Milanu i dva sata kasnije sleteo na Ataturk u Istanbulu, počela je nova etapa u karijeri Adema Ljajića. Preko 500 navijača Bešiktaša dočekalo je svog novog idola koji nije propustio priliku da imitacijom orla svima stavi do znanja da je upoznat sa istorijom i simbolima kluba:

“Sada sam Orao i u klubu i u nacionalnom timu”, našalio se Ljajić na početku ekskluzivnog intervjua za Anadolu Agency (AA) i nastavio:

“Ovo je novo iskustvo za mene. Zbog obaveza prema reprezentaciji zadržao sam se svega dva dana u Istanbulu, ali sam već na prvom koraku shvatio da je reč o velikom klubu. Srećan sam i počastvovan što ću biti deo takvog giganta. Jedva čekam da se priključim treninzima i pokušaću što pre da se uklopim u ekipu.”

Predsednik Bešiktaša Fikret Orman je bio uporan i poslednjeg dana prelaznog roka uspeo je da dogovori transfer srpskog veziste za sumu od 1,25 miliona evra, plus 6,5 miliona u slučaju ispunjenja određene kvote odigranih utakmica. Mediji u Italiji navode da je turski klub zahvaljujući poreskim olakšicama obezbedio Ljajiću duplo veću zaradu od one koju je imao u Torinu, odnosno 3,4 miliona evra po sezoni (ukupno 17 miliona za pet godina vjernosti).

“Ne volim da govorim o finansijama i o tome koliko ću zarađivati. Moje je da igram fudbal i da dajem sve od sebe na terenu. Nadam se da ću opravdati očekivanja ljudi koji su me doveli. Samo partijama i demonstracijom kvaliteta mogu da im dokažem da nisu pogrešili.”

Harizmatični Portugalci Kvarežma i Pepe komanduju ekipom tokom utakmice, ali su zaduženi i za stvaranje pozitivne atmosfere u svlačionici:

“Raduje me što ću se ponovo družiti sa Garijem Medelom, zajedno smo proveli godinu dana u Interu. Tu je i Vida sa kojim pričam isti jezik, ali cela ekipa me je dočekala kako se samo poželeti može. To će mi znatno olakšati period adaptacije na novu sredinu i jednu potpuno novu ligu.”

Prelaskom u Istanbul, Ljajić neće samo osetiti čari novog prvenstva već je posle duže vremena dobio šansu da svoj neosporan potencijal iskaže i na međunarodnoj sceni.

“Ironijom sudbine, moj novi klub je u plej-ofu Lige Evrope bio bolji od mog matičnog kluba. Žao mi je Partizana, bio bih najsrećniji da su i jedni i drugi mogli u grupnu fazu. Šta da se radi, žreb je nemilosrdan. Verujem da smo kvalitetniji od Malmea, Genka i Sarpsborga i da plasman u nokaut fazu ne bi smeo da dođe u pitanje. Treba da razmišljamo od utakmice do utakmice, svaki rival nosi sa sobom određene zamke i opasnosti. Da prvo prebrodimo grupu, kasnije ćemo maštati o nekom većem uspehu. Korak po korak.”

Mladen Krstajić mu još nije izdefinisao ulogu u državnom timu (što je vrlo verovatno jedan od uzroka brzog povratka Srbije iz Rusije), a Valter Macari je na početku priprema imao u glavi nekoliko sistema igre i svaki je podrazumevao bezuslovno učešće novopazarskog virtuoza na gotovo svim ofanzivnim pozicijama (polušpic, špic, plej, bočni napadač):

“Obavio sam kratak razgovor sa trenerom Gunešom, on me takođe vidi na nekoliko mesta u timu. Ne znam još uvek koji će sistem biti primaran, ali se nadam da ću igrati na svojoj prirodnoj poziciji, odnosno iza najisturenijeg napadača.”

Predsednik Torina Urbano Kairo je izvukao uloženi novac jer je svojevremeno platio Romi 8,5 miliona evra, što je zahvaljujući učinku srpskog veziste u dresu ‘bikova’ (golovi, asistencije, broj utakmica) naraslo na devet. Samim tim i rastanak sa italijanskim klubom je bio izuzetno korektan i emotivan:

“Želio bih da iskoristim ovu priliku i da se zahvalim ljudima u Torinu. Bukvalno svima, od čelnika kluba, preko članova stručnog štaba, do ekonoma, fizioterapeuta i masera. Naravno, hvala i bivšim saigračima koji su doprineli da provedem dve predivne godine u Torinu. Žao mi je što odlazim, ali to je život.”

Za razliku od Torina gde se družio sa Sašom Lukićem, Adem u Istanbulu neće imati društvo nekog kolege iz reprezentacije Srbije:

“Eto, mimoišao sam se sa Tošićem koji je pre par meseci otišao u Kinu. Čuli smo se pre neki dan telefonom, da mi je mnogo korisnih saveta. Objasnio mi je kako funkcioniše život u Istanbulu, preporučio mi neke restorane gde je dobra klopa, ali neka imena tih lokacija ostanu naša tajna”, otkrio je Adem Ljajić na kraju intervjua za Anadolu Agency (AA).


Foto:AA