BEOGRAD – Srbija se pozicionirala kao važna regionalna tačka, regionalni hab za kineske investicije u ovom delu Evrope, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je naglasio da je poseta srpske delegacije Kini od ogromne važnosti za našu zemlju, jer je “jedna mala Srbija u fokusu pažnje jedne velike Kine”.

“Sa ekonomske strane to je od velike važnosti za nas. Nijedna zemlja u regionu nema tako intenzivni politički dijalog i ekonomske odnose sa Kinom”, naglasio je Ljajić za TV Pink.

Kako kaže, Srbija se sada pozicionirala i na turističkoj mapi Kine, što otvara vrata da veći broj kineskih turista dolazi u Srbiju.

Benefiti su već vidljivi, kaže ministar i dodaje da je u prvih sedam meseci Srbija imala više turista iz Kine nego cele prošle godine

“U prvih sedam meseci imali smo 56.000 turista iz Kine, prošle godine ih je bilo 51.000. Ako se trend nastavi imaćemo uskoro 100.000 kineskih turista”, naglasio je on.

Podseća da je u Srbiju do pre dve godine dolazilo 18.000 turista iz Kine, da je ovo velika turistička šansa, jer je to velika zemlja, veliko tržište.