Zbog učestalog, promiskuitetnog i neretko nastranog polnog opštenja, smatra se da su bonobo majmuni najporočnija vrsta. Međutim, marinski biolog Ričard Konor sa Univerziteta Masačusets tvrdi da su delfini „veći bonoboi i od samih bonoboa”.

Kada delfini žele da se razmnožavaju, mužjaci čuvaju ženke i sa njima se tokom intenzivnog udvaranja u više navrata sparuju. Ali čak i u toku tog perioda ovi morski sisari se upuštaju u „mnogo društvenog seksa”, kaže Konor, koji delfine proučava već 30 godina. Pod ovim on misli na „tušta i tma muško-muškog seksa i sparivanja mladunaca”.

A misli i na seks iz zadovoljstva u raznovrsnim položajima: stomak uz stomak, uzjahivanje iz mnogih uglova i „kljunsko-genitalni kontakt”, sličan podrepnom njuškanju kod pasa.

Poznato je da se delfini koji borave u zatočeništvu „nabacuju” drugim vrstama, pa i ljudima, dok plivaju sa njima.

U svetlu spoznaje ovakvog libida, čovjek može da se zapita zbog čega okeani nisu krcati delfinima. A nisu, zbog toga što su rekreativni i reproduktivni seks dvije sasvim različite stvari. Čak i kada se mužjaci i ženke promiskuitetno pare svaki put kada ženke mogu da začnu, većina ženki rađa samo jedno mladunče na nekoliko godina.

S obzirom na to da su izložene brojnim rizicima od izlovljavanja, zagađenja i drugim opasnostima, šteta je što ove strastvene životinje nisu rodnije.


Nacionalna geografija