LJUBLJANA – Marjan Šarec, bivši gradonačelnik koji je, pre nego što je uplovio u političke vode, bio poznat kao imitator političara, predvodiće prvu slovenačku manjinsku vladu kao najmlađi premijer.

Šarec, koji će u decembru napuniti 41. godinu, osnovao je pre četiri godine Listu sa kojom je izašao na lokalne izbore u svom rodnom mestu Kamniku.

Dva puta je bio gradonačelnik Kamnika, 2010. i 2014. godine kada je pobedio sa osvojenih 63 odsto glasova.

Ovog političkog “novajliju” javnost je prvo upoznala kao komičara.

Šarec je diplomirao glumu 2001. godine posle čega je počeo da radi na RTV Slovenija.

Kako navodi agencija STA, Šarec je odlično imitirao predsednike Janeza Drnovšeka i Danila Tirka, lidera Demokratske partije Janeza Janšu i lidera Partije penzionera Karla Erjaveca.

“Oživeo” je i Ivana Serpentinšeka, jednog od najpopularnijih izmišljenih likova koji je privlačio gledaoce u udarnom televizijskom terminu. Serpentinšek je iskren, prostodušan, džangrizavi starac koji voli da se šali na račun žena.

Iako je napustio glumu čim je postao gradonačelnik, mnogima je bilo teško da odvoje Šareca od njegovog prvobitnog poziva, pa je zato često “prozivan” da je “klovn i žutokljunac” ili, u najboljem slučaju, populista koji nudi pojednostavljena rešenja.

Ipak, Šarec je ambiciozan i čini se da je odavno zacrtao da postane premijer, navodi slovenačka agencija, ističući da, po svemu sudeći, i brzo uči.

Šarec, katolik i vatrogasac-volonter, živi u malom selu u blizini Kamnika, na severu Slovenije. Žena mu je učiteljica i ima dve kćerke.

S porodicom živi u kući koju je nasledio od roditelja koji su ga usvojili. U domaćinstvu ima i stari traktor.

Nakon glasanja u parlamentu, Šarec je izjavio da je njegova vlada “dostojna poverenja” i da će odmah “prionuti na posao”.

Novoj vladi će se, kako je rekao, suditi prema onome što bude postigla.

Šarec je najavio da će njegovo prvo putovanje u inostranstvo biti Austrija, tačnije Salcburg, gde će sledeće nedelje prisustvovati neformalnom sastanku lidera EU.

“Moj prvi bilateralni sastanak najverovatnije će biti u Briselu, posle čega planiram da posetim susedne zemlje”, rekao je Šarec.

Poslanici slovenačkog parlamenta izglasali su sinoć novu manjinsku vladu levog centra premijera Šareca.

Za novu vladu glasalo je 45 poslanika, 34 su bila protiv, a 11 ih je bilo uzdržano ili nisu prisustvovali sednici. Slovenački parlament ima 90 mesta.

Ukupno 16 ministara, među kojima i dvojica bez portfelja, nekoliko minuta posle glasanja položili su zakletvu.

Samo četiri od ukupno 16 ministara su žene, napominje slovenačka agencija.

Obraćajući se parlamentu uoči glasanja, Šarec je poručio da će vlada biti usredsređena na unapređenje zdravstvenog sistema, smanjenje birokratskih troškova i obezbeđenje stabilnog privrednog ambijenta u Sloveniji.

“Dokazali smo da možemo da razgovaramo…sada je vreme da počnemo da radimo i damo rezultate”, kazao je Šarec.

Duže od tri meseca od parlamentarnih izbora u Sloveniji i neuspeha Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše da formira vladu, nju je formiralo pet stranaka okupljenih u koaliciju oko Liste Marjana Šarca.

Ovo je 13. slovenačka vlada od samostalnosti te bivše jugoslovenske republike i prva manjinska vlada, navodi STA.