PODGORICA – Bivši operativac američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džozef Asad uhapšen je pre tri dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – u Abu Dabiju po poternici crnogorskih vlasti, objavila je danas crnogorska štampa.Asada potražuju u Crnoj Gori zbog sumnje da je bio deo logističke mreže koja je pripremala terorističke napade na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

“Uhapšen je u Abu Dabiju, a verovatno je tamo boravio jer ima firmu, koja pravi veliki novac”, pišu Vijesti pozivajući se na izvor iz pravosudja. Sagovornik “Vijesti” je rekao da je Asad često boravio u Emiratima, pa nije isključeno “da je tamo stigao nekoliko dana pre hapšenja”.

Pobjeda navodi da su Sjedinjene Američke Države nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a kako je reč o bivšem operativcu CIA sasvim je izvesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dodje do ekstradicije, navodi Pobjeda.

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu poternicu za Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast u Crnoj Gori.

Prethodno je bivši operativac CIA odbio da svedoči pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu. Specijalno tužilaštvo je nakon toga donelo naredbu za sprovodjenje istrage protiv Džozefa Asada.

Asad je zatražio od SAD da ne odbiju zahtev za izručenje i poručio da se radi o kampanji obmane protiv “lojalnog Amerikanca koji nije imao nikakvu ulogu u kriminalnim djelima ili puču u Crnoj Gori”.

On je naveo da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbednosno savetovao zapadnog političkog konsultanta.

Asad je direktor bezbednosne agencije Peregrine Consultants iz Abu Dabija,čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel, bivša agentica CIA.


indeksonline.rs & Agencije