BEOGRAD – Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Biljana Popović Ivković izjavila je danas da Ministarstvo razmatra mogućnost uvodjenja sistema “Amber Alert” koji kako je rekla, omogućava da gradjani budu dodatna pomoć policiji pri nalaženju otete dece.

Govoreći o otmicama dece u Srbiji, kazala je da su takvi slučajevi “veoma retki”, policija ih “s posebnom pažnjom procenjuje, kako bi se utvrdio neposredni rizik”.

“Pripadnici policije postupaju odmah i hitno u svim slučajevima nestanka dece. Često uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljujemo fotografiju nestalog deteta i koristimo sva raspoloživa sredstva javnog informisanja, kao i socijalnih mreža”, kazala je Biljana Popović Ivković, prenelo je Ministarstvo.

Dodala je da je “Amber Alert” neprofitna organizacija koja okuplja 20 evropskih zemalja.

“Članice EU, tačnije Slovenija, Austrija, Hrvatska i Madjarska nisu u toj organizaciji, kao ni 70 odsto zemalja u svetu. MUP Srbije razmatra mogućnost uvodjenja ‘Amber Alert sistema’, rukovodeći se, pre svega, našim zakonodavstvom i vodeći računa o zaštiti ličnosti i privatnosti”, kazala je državna sekretarka.


Beta