Pred sudijom Sanjom Konatar u Višem sudu u Bijelom Polju juče je trebalo da se održi pripremno ročište pripadniku srpske policije Vladanu M.Sekuliću (35) iz Priboja, protiv kojeg je crnogorsko tužilaštvo podiglo optužnicu za krivično delo teško ubistvo u pokušaju.

Međutim na pripremno ročište nisu pristupili oštećeni Mersudin Murić i maloletni F.M., kao ni okrivljeni Sekulić.

Prema navodima optužnice, Sekulić je 13. novembra 2016. godine oko 19.40 časova u mestu Stupa, opština Rožaje, u blizini Stupljanske reke i državne granice Crne Gore i Republike Srbije, pokušao da ubije maloletniog F.M. i Mersudina Murića. Advokat oštećenih Velija Murić juče je izjavio da ovo nije prvi put da se događa ovakav incident, te da je zabeležen još jedan slučaj kada je pripadnik granične policije Srbije pucao na maloletnog državljanina Crne Gore.

“Juče je pokušano da se održi pripremno ročište, ali nisu se pojavili ni okrivljeni ni oštećeni. Trebali su da se preciziraju dokazi i odredi naredno ročište. Ono što je važno jeste, da je branilac optuženog advokat iz Beograda Slobodan Stašević, podnio predlog sudu, da se predmet ustupi srpskim pravosudnim institucijama”, izjavio je advokat Velija Murić, dodajući, da će se prema njegovim saznanjima oštećeni energično protiviti tom predlogu i to iz dva razloga.

“Prvi je što ne očekuju da će od Srbijanskih vlasti dobiti punu pravnu zaštitu i drugi što očekuju da će Crna Gora preko svojih pravosudnih institucija, rasvijetliti ovaj slučaj. U prvom redu zbog činjenice da se događaj desio od pripadnika srpske policije na teritoriji Crne Gore. Taj detalj je veoma interesantan jer ukoliko bi krenuli da ustupamo predmete “gde ko voli” onda bi mogli da razmišljamo da sve naše crnogorske predmete ustupimo Srbiji i da olakšamo našu crnogorsku pravdu na taj način” rekao je Murić, dodajući da će se na narednom pripremnom ročištu odlučiti, da li će se predmet ustupiti srpskim pravosudnim organima ili će se glavni pretres odvijati pred Višim sudom u Bijelom Polju.

Advokat je dodao, da ovaj incident nije prvi put da se dogodio, već da je zabeležen još jedan sličan slučaj.

“Dva dana nakon predmetnog slučaja pucano je na jednog sedamnaestogodišnjaka, ali iz razumljivih razloga on nije smeo da prijavi slučaj. Pucano je od strane srpske policije u graničnoj zoni u mestu Špiljani, ali iz razloga što on živi u toj zoni i nije prijavio slučaj iako mu je auto oštećen”, izneo je Murić.


indeksonline.rs/Vikend novine