Po čuvenoj pesmi Kemala Montena “Sarajevo, ljubavi moja” nazvana je manifestacija koja će biti održana u četvrtak, 6. septembra, u parku “Nijaz Duraković” (Hastahana) u Sarajevu.

Manifestacija “Sarajevo, ljubavi moja” odvija se sa ciljem podizanja svesti i inkluzije u društvu. Kako su najavili organizatori, građani Sarajeva tog dana imaće priliku da se druže i provedu vreme sa štićenicima zavoda koji se bave brigom o deci sa posebnim potrebama.

Glavni organizator ovogodišnje manifestacije koji je, kako su izjavili za faktor.ba iz Opštine Centar, zadužen za sve informacije o programu, likovni je umetnik Sulejman Haljevac Memo, većnik SBB-a u toj opštini. Memo se zajedno sa svojim saradnicima pobrinuo da deca uživaju u sportskim aktivnostima kao što su fudbal i košarka, a za najmlađe je osigurao i bogat muzički program.

– Mnogi istaknuti umetnici i pevači potvrdili su svoj dolazak na manifestaciju, koju će svojom muzikom otvoriti reperski dvojac Jala Brat i Buba Corelli, Hanka Paldum i pevač Šaćir Ameti – navodi se u saopštenju koje su medijima poslali organizatori.

Namera organizatora da putem ovakvih manifestacija promoviše inkluziju u društvu je svakako pohvalna i preko potrebna. Međutim, izbor izvođača koji će pred decom nastupati u okviru muzičkog dela programa je, blago rečeno, krajnje upitan.

Naime, opštepoznato je kako je muzički opus popularnih repera Jale Brata i Bube Corellija zasnovan na tekstovima koji otvoreno promovišu drogu, alkohol, nasilje i “slobodnu ljubav”.

– Z..ebo se svako k’o nama zamerio je
moglo bi da bude ranjenih, Vildane mi moje
ja vodim dame tri tvoje, sve rado na meni stoje
da sede same u stanu i da pare mi broje

Planovi se kroje, u klubu se fanovi znoje
zenama nasim, u gacama nasi gun-ovi stoje
j…mo mamu onome k’o nas omeks’o je
bice krvi do kolena kad budemo saznali ko je

Kokain da dam da radi me, danda ne valja
daj mi gun da sa nama banda mahala nam k’o Uganda, skandal
palim po halama k’o vandal – repaju Jala i Buba u jednom od svojih tipičnih tekstova, u pesmi “Da mi je”.

Situacija je slična i u njihovom hitu pod nazivom “Klinka”.

– Prijaš mi k’o mantra
al’ opet mi se manta
k’o da medikamente
sipam u svaki koktel

Previše markantna
sve više galantna
opet gledam ti u oči
a on samo dekolte – uveravaju dvojica repera neku, sudeći po nazivu pesme, maloletnu žensku osobu.

Zahvaljujući inicijativi umjetnika i reality zvezde Meme Haljevca, koji je u ceo ovaj projekat uključio i SBB-ove ministre Mirvada Kurića i Veska Drljaču koji će, kako je najavljeno, takođe uveličati otvorenje manifestacije, Jala i Buba tako će, uz Hanku Paldum i Šaćira Ametija, u četvrtak svojim tekstovima “edukovati” decu sa poteškoćama u razvoju, a i sve druge koji se pojave u Hastahani.

Memo Haljevac: Originalna ideja organizatora

A s obzirom na to da se manifestacija održava na Marijin Dvoru, nije iskjučeno ni da će popularni dvojac izvesti svoj hit “Dandara”, u kojem spominju upravo ovo sarajevsko naselje:

– Ovde k’o pez gutaju
bobe u podne
kažeš tvoj kraj je lud
šta je onda ovo ovde

S jaranima prevarimo
zavarimo, ne marimo
zanemarimo ono kada
nas vode na Marindvor

Opalim te palijom
palim džo ko da palim bor
bacim flow, mali gazimo
igraš se već ulazimo…


indeksonline.rs/faktor.ba