ZUBIN POTOK – Stanovnici Zubinog Potoka i okolnih mesta odazvali su se pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i uklonili barikade na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribariće, kojim se ide do Gazivoda.

Saobraćaj normalno funkcioniše u centru Zubinog Potoka, gde su Srbi juče od 16 sati blokirali put kamionima protestujući zbog upada pripadnika ROSU na Gazivode.

Ipak, ostala je zabrinutost ljudi na severu, mada je i u Zubinom Potoku i u Kosovskoj Mitrovici danas pre podne mirno.

Predsednik Vučić je pozvao Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade i da se vrate kućama.

“Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno”, rekao je Vučić sinoć na konferenciji za medije.

U jučerašnjoj operaciji učestvovalo je između 110 i 130 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, sa dugim cevima, koji su maltretirali više osoba, a četvoro držali kao taoce.

Takođe, po brdima su bili raspoređeni Albanci snajperisti.

Cela operacija izvedena je s objašnjenjem da su obezbeđivali obilazak jezera Gazivode Hašima Tačija, ali su specijalci ROSU na severu bili mimo sporazuma, kojima se to reguliše.