BEOGRAD – Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović kaže da se po novom Zakonu o zabrani diskriminacije najtežim oblikom diskriminacije smatra praksa da poslodavac neće da zaposli ženu koja planira trudnoću.

Komentarišući današnju izjavu predstavnice Ministarstva za rad Milene Antić da “nijedan poslodavac neće zaposliti ženu koja se danas zaposli, a sutradan zatrudni”, Ðukić Dejanović je rekla da je tendencija Vlade, nevladinog sektora i medija da stimulišu poslodavca da zaključi da mu je roditelj najbolji radnik.

“Roditelj ima najveću odgovornost i zato poslodavac treba da stimuliše tog roditelja da brine o svom detetu”, rekla je Dejanović na N1, dodajući da je to upravo suprotno onome što se može zaključiti iz izjave Antićeve.

“Mi smo doneli Zakon o zabrani diskirminacije i nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna je najteži oblik diskriminacije”, naglasila je Ðukić Dejanović.

Govoreći o velikim razlikama u naknadama porodiljama, Ðukić Dejanović je rekla da je “život demantovao najbolju nameru”, ali da je Vlada Zakonom o finansijskoj podršci porodicama s decom napravila “korak od sedam hiljada milja”.

Kako je navela, sada su novim merama o naknadama prvi put obuhvaćene i žene koje rade privremene poslove, ili naknade primaju na osnovu autorskih honorara, a koje su se sada potpuno izjednačile sa onima koje su zaposlene na neodređeno vreme.

“Ovim Zakonom svi su dobili više nego što su imali”, dodala je.

Ministarka je rekla da se radi na predlogu da donji limit tih naknada treba da bude viši, makar i simbolički i ako je neko radio samo mesec dana, i dodala da je “ovo vrlo pravedna nadoknada”, jer te žene do sada nisu imale ništa.

“Zakon kaže da ona žena koja je radila 18 meseci, da je to osnov da ona ima određena primanja tokom nege deteta, ona koja je radila manje, na primer, dva meseca, to se deli sa 18 meseci. Ali ona do ovog zakona nije imala ništa, prvi put sada dobija naknadu ovim zakonom. Obuhvat žena novim merama je neuporedivo veći nego ranije”, navela je.

Ðukić Dejanović je precizirala da se za naknadu porodiljama za brigu o detetu sabira radni staž žene tokom čitavog života, što, kaže, do sada nije bio slučaj.

“Bitno je da žena ima 18 meseci u radnoj knjižici, bilo razdvojeno, ili po ugovoru o delu. Neistinito se kalkuliše tim podacima. Nije uslov da to vreme provede na jednom radnom mestu, već da u svom radnom životu, radnoj biografiji ima ukupno 18 meseci”, pojasnila je ministarka.

Ona je rekla i da je logično da te najniže naknade budu veće.

“Ta suma mora biti nešto veća, a primenićemo to kad nam finansije to dozvole. A to zavisi od svih nas i izdvajanja za budžet”, rekla je ona.

Istakla je da je ponosna na dosadašnje smernice u stimulisanju nataliteta, i dodala da finansijska podrška nije jedina mera pronataliteta, jer da je tako, ukazala je Ðukić Dejanović, skandinavske zemlje ne bi imale problem nataliteta kao i Srbija.