Novi Pazar – Novi Pazar je vekovima poznat kao trgovački centar, a njegovi žitelji čuveni po svojim trgovačkim veštinama. Njih ovih dana otkriva i Nermina Medagić koja uz osmeh uslužuje sve kupce u butiku ženskog aksesoara u centru ovog grada.
Pre nego je zaplovila u trgovačke vode ova devojka sa smetnjama u razvoju je na radionicama, koje je Udruženje psihologa organizovalo u sklopu projekta “Znanjem do posla”, naučila kako bi trebalo da se ponaša na radnom mestu i opusti se u razgovoru sa nepoznatim ljudima.

Stečeno znanje Nermina već četiri meseca primenjuje u praksi, istovremeno učeći tajne trgovačkog posla.

– Super mi je u butiku, svaki dan kada radim mi je ispunjen. Srećna sam što sam konačno, sa 28 godina, dobila priliku da zarađujem za sebe, umesto sedenja i dosađivanja u kući. Zbog ovoga se raduju i svi članovi moje porodice – uzbuđeno govori Nermina.

Naš razgovor prekinule su mušterije koje je nasmejana Nermina dočekala dobrodošlicom i pitanjem, kako im može pomoći.

– Moj posao se uglavnom svodi na to. Dočekam ih, pokažem im torbe, marame ili ostalu robu. Kažem im koliko nešto košta, da li imaju popust i udelim im savet koja torba ili marama se slaže sa ostalom garderobom. Kada nema mušterija, slažem robu na rafovima, uređujem izlog ili pomažem vlasnici oko nekih drugih poslova – priča Nermina dodajući da bi volela da i posle isteka četvoromesečne prakse ostane u trgovini.

Vlasnica butika Samira Sijarić kaže da Nermina ima potencijala da postane uspešna prodavačica, da brzo uči i da je vredna.

– Oduševila me je. U početku je bila stidljiva, ali se veoma brzo opustila. Pratila je kako ja radim i naučila kako se ponaša prodavac, kako se razgovara sa mušterijama, ljubazno i uz osmeh. Kada je gužva pomogne mi i oko pakovanja prodatih artikala, ali i naplaćivanja i vraćanja kusura – ističe Samira.

Ona dodaje da nažalost nema potrebe za novim radnicima, ali da će Nerminu preporučiti svojim kolegama.

– Nermina će od mene dobiti najbolje preporuke, jer ih zaslužuje. Bilo koji trgovac koji je zaposli, neće se pokajati – zaključuje vlasnica butika.

Kroz program podizanja zapošljivosti osoba sa smetnjama u razvoju u Novom Pazaru je prošlo dvadesetoro mladih. Sve aktivnosti, kroz projekat “Znanjem do posla”, finansirala je Vlada Švajcarske sa 39.000 evra.


indeksonline.rs/znanjemdoposla.rs