BEOGRAD – Ovogodišnja Parada ponosa biće održana u nedelju, 16. septembra, a danas je otvorena Nedelja ponosa tokom koje će kroz sedam dana biti održano 65 različitih programa.

Ðura Ðuričić ispred organizacionog odbora Prajda kaže da je ovo peta parada ponosa koja se održava za redom i dodaje da će ove godine “kuma” parade biti novinarka Suzana Trninić.

Ðuričić navodi da je ovogodišnja novina pokretanje časopisa “Ponos” i ističe da je ohrabrujuće što je Prajd info centar od otvaranja do danas posetilo 2.500 ljudi.

Goran Miletić iz “Civil Rights Defenders” kaže da su dva ključna zahteva LGBT populacije u Srbiji donošenje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu.

“Ove godine smo u magazinu ”Ponos” pitali premijerku šta misli o našim zahtevima i ona je rekla. To je dobro jer smo dobili zvaničan stav države, to je prvi korak”, rekao je Miletić.

On je dodao da će u petak biti održana konferencija o pravnom regulisanju istopolnih zajednica, te da je plan da se svakom poslaniku Narodnoj skupštini da koverta u kome su izložni zahtevi LGBT zajednice.

Kako kaže, iako je skupština u prethodnih 17 godina usvojila niz zakona koji jasno zabranjuju diskirminaciju na osnovu seksualne orijentacije do diskriminacije i dalje dolazi, a niko ne biva kažnjen.

“Prema Akcionom planu za primenu strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018. radni tekst zakona koji reguliše vanbračne odnose istopolnih zajednica trebalo je da bude sačinjen do kraja 2017. godine”, rekao je on.

On je podsetio da je Narodna skupština 20 juna 2018. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o matičnim knjigama koji omogućava promenu ličnog imene i JMBG.

“To je iskorak i dobro je za slučajeve promene pola, ali nažalost ova zakonska mera je veoma ograničenog dometa, te je zato neophodno doneti moderdan zakon o rodnom identitetu”, rekao je on.

Ovogodišnju Nedelju ponosa svečano je otvorio Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt koji je naveo da je za četiri godine koliko je proveo u Srbiji napravljen određen pomak, ali da situacija i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Kako kaže, Parada ponosa i nedelja koja joj prethodi i dalje se najviše oslanja na aktiviste i organizatore i nije dovoljno prihvaćena od strane običnih građana.

Parada ponosa će u nedelju, 16. septembra početi u 14 sati, kretaće se rutom Slavija, Kralja Milana, Kolarčeva, Trg republike, Vasina, Studentski trg, a u 16 sati će u Studentskom parku biti održan koncert.


Tanjug