BANJALUKA – Banjalučka policija podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 23 osobe okupljene u grupi “Pravda za Davida”, koje su 19. i 20. septembra protestovale ispred zgrade Policijske uprave u Banjaluci.Načelnik Sektora policije PU Banjaluka Radenko Stakić rekao je novinarima da je zahtev podnet nadležnom sudu, a protiv “za sada identifikovanih osoba”.

Pred PU Banjaluka 19. i 20. septembra okupila se veća grupa gradjana, predvodjena Davorom Dragičevićem, ocem ubijenog mladića Davida Dragičevića, nakon što je prethodno jedan muškarac tokom skupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine prišao Davoru Dragičeviću i pretio mu, a potom se udaljio.

Izrevoltirani time što policajci, koji su se nalazili u neposrednoj blizini nisu reagovali, gradjani su krenuli pred PU Banjaluka, gde su proveli celu noć.

Tu su uzvikivali “Ko je ubio Davida?” “Koga štitite?”, a skandirali su i “Ubice, zločinci”.

Od 20. septembra Davor Dragičević, zajedno sa članovima grupe “Pravda za Davida”, ali i ostalim gradjanima koji ga podržavaju, noći provodi na Trgu Krajine.

On je za 5. oktobra najavio veliki skup na banjalučkom Trgu Krajine, zahtevajući od vlasti da uhapse sve one koji su čestvovali u ubistvu njegovog sina, kao i nalogodavce ubistva.

Načelnik sektora PU Banjaluka Stakić rekao je danas da policiji taj skup nije najavljen.

David Dragičević (21) iz Banjaluke je nestao 18. marta, a njegovo telo nadjeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrdjave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS, a da najviši zvaničnici MUP RS i RS zataškavaju ubistvo.