SAN FRANCISKO – Američki apelacioni sud naredio je novo suđenje muzičkoj grupi Led Cepelin (Led Zeppelin) povodom optužbi u kojima se navodi da je ona kopirala instrumental iz 1960-ih godina za svoj planetarno popularni hit iz 1971, “Stairway to Heaven” (Stepenice za raj).

Porota federalnog suda u Los Anđelesu je pre dve godine donela presudu u korist ove grupe, izjasnivši se da Led Cepelin nije kopirao popularni instrumental iz pesme “Taurus” benda Spirit.

Međutim, kako prenosi AP, trojica sudija komisije devetog okružnog apelacionog suda jednoglasno tvrde da je sudija nižeg suda tada izneo pogrešnu presudu pod uticajem porote i ovaj slučaj je zato ponovo otvoren.

Agencija navodi da nije uspela da dobije odgovor od pravnog zastupnika grupe Led Cepelin i podseća da je tužbu 2015. godine podneo advokat pokojnog gitariste grupe Spirit Rendija Volfa.

Porota je tada donela presudu nakon petodnevnog suđenja na kojem su članovi grupe koji su pisali tekst sporne pesme, Džimi Pejdž i Robert Plant, svedočili, rekavši da je njihova kreacija original.

To suđenje je porotu, sudije i sve one koji su uspeli da priđu sudnici povelo na muzičko putovanje u kasne šezdesete i rane sedamdesete godine prošlog veka, kada je Spirt, kalifornijska grupa koja je mešala zvuke džeza i roka, postigla veliku slavu, a popularni britanski hard rok bend Led Cepelin bio tek na početku svoje karijere.


Tanjug /Foto:pixabay