BEOGRAD – Minimalna cena rada sledeće godine biće 155 dinara po satu, o čemu su saglasnost postigli Vlada Srbije i poslodavci, ali ne i sindikati, koji su tražili da minimalac bude 157,3 dinara po satu, odnosno veći za deset odsto.

Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je 24.882 dinara neto mesečno, a nakon povecanja od 155 dinara, odnosno od 8,6 odsto, minimalac će biti 27.022 dinara.

Za državu, povećanje je realno, sa njim su se saglasili i poslodavci, ali su sindikati ostali nezadovoljni, jer su se nadali nešto većem „skoku“ minimalca.

Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 odsto jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od 10 odsto, pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu.

Nisu, ipak, potpuno nezadovoljni, jer su, kako je rekao predsednik S S S Srbije Ljubisav Orbović, sindikati, poslodavci i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

Pregovori o novoj ceni radi trajali su od sredine prošlog meseca, a zakonska obaveza da se do 15. septembra donese odluka o iznosu minimalca, koju, ukoliko se socijalni ne dogovore, donosi Vlada, što je ove godine slučaj.

Pregovori nisu bili potpuno neuspešni, poslodavci i sindikati uspeli su da približe polazne stavove.

“Mislim da je to izuzetan rezultat pregovora sindinakata i poslodavaca. Njihove polazne tačke bile su mnogo dalje od toga, poslodavci su tražili 5 odsto, sindikati 15, pa 10 odsto, ali ovih 8,6 odsto je, sa stanovišta vlade, realno povećanje”, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je istakao da je povećanje minimalne zarade deo šireg paketa mera koje treba da dovedu do boljeg privrednog ambijenta i dodao da je povećanje minimalca deo paketa mera koje vlada priprema do kraja godine, među kojima su – povećanje penzija penzionerima, ukidanje parafiskalnih nameta i povećanje zarada u javnom sektoru.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević rekao je da vlada neće donositi nerealne odluke i da su prošla vremena, kada su odluke donošene da bi se dodvoravali građanima.

“Nastavićemo borbu za bolje uslove rada i borbu protiv rada na crno. Više će se novca ulagati u zaštitu na radu. Mi smo otvorili to pitanje i u narednim mesecima će javnost biti upućena u to što mi radimo“, rekao je on.

Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, ministar finansija Siniša Mali, Miloš Nenezić, predsedavajući SES-a, Ljubisav Orbović, predsednika ŠS Srbije i Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.