Preregistracija vozila na „KS“ odnosno „RKS“ tablice, postignuta dogovorom u Briselu, zaživela je u srpskim opštinama južno od Ibra, ali ne i na Severu Kosova, gde su građani uglavnom odbijali da preregistruju svoja vozila ili da ih uopšte registruju. Radio Televizija Kosovo, kanal na srpskom jeziku, javlja da je Kosovska policija izdala saopštenje da će od 24. septembra da sprovodi pojačanu kontrolu na Severu i da će da oduzima tehnički neispravna i neregistrovana vozila. To nije sve – protiv lica koja budu upravljala ovakvim vozilima, biće preduzimane zakonske mere, RTK2 se poziva dalje na saopštenje iz Policije.

Članom 253 kosovskog Zakona o pravilima drumskog saobraćaja, za upravljanje neregistrovanim automobilom predviđena je kazna od 150 evra.

„Preregistracija vozila je rezultat Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, koji su ranije postigli Beograd i Priština. Činjenica je da na severu Kosova u saobraćaju učestvuje veliki broj neregistrovanih i tehnički neispravnih vozila uvezenih iz inostranstva, bez potrebne saobraćajne dokumentacije, kao i neophodne prateće opreme. Regionalna direkcija policije Mitrovica Sever će zbog takvih manjkavosti preduzeti niz mera“ – ova televizija citira saopštenja.

Saopštenje iz Kosovske policije regiona Sever na koje se pozivaju mediji, nije dostavljeno Kosovo Sever portalu.

„Tako će od 24.9.2018. godine policijski službenici regiona Mitrovica Sever preduzeti policijske mere u svim opštinama na području ovog regiona, uključujući pojačanu kontrolu vozila uvezenih iz inostranstva, kao i svih drugih vozila koja nemaju potrebnu dokumentaciju ili su neregistrovana. Na osnovu operativnog plana Regionalne direkcije policije takva vozila će biti isključena iz saobraćaja, a prema licima koja upravljaju njima biće preduzete i zakonske mere, konfiskovanje vozila i procesuiranje slučajeva,“ RTK2 dalje citira saopštenje ovog regiona.

Preregistracija vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu dogovorena je u Briselu 2016. godine. Sporazumom je tada bio predviđen jednogodišnji period za preregistraciju vozila registrovanih u srpskom sistemu, dok neregistrovani automobili nisu bili obuhvaćeni ovim sporazumom. Sporazum je takođe predvideo i režim postavljanja nalepnica preko „relevantnih delova registarskih tablica“ koji se odnosio na srpske tablice gradova u centralnoj Srbiji i kosovske tablice, a po prelasku automobila sa ovim tablicama u cetralnu Srbiju – za one sa kosovskim tablicama, odnosno na Kosovo – za one sa tablicama gradova Srbije. Ovaj deo sporazuma nikada nije implementiran.

Podršku policiji iz regiona Sever daju nevladine organizacije.

„Ne mogu ništa drugo da kažem, osim da dam punu podršku Kosovskoj policiji u smislu regulisanja takvih saobraćajnih modela, kao što je većina ovde na severu,“ kaže direktor NVO „Aktiv“ iz Severne Mitrovice, Miodrag Milićević.

On, sa druge strane, ocenjuje da se Biselski sporazum o slobodi kretanja iz 2016. godine ne primenjuje, ali i da su se sada stvorili preduslovi za registraciju, što ranije, kako tvrdi Milićević, „tako nešto nije bilo moguće“.

Takođe navodi da se sada kosovske lične karte dobijaju „nesmetano“:

„Postojeće administrativno uputstvo koje je podrazumevalo pribavljanje ličnih dokumenata bilo je moguće samo za određenu kategoriju stanovništva. Od pre mesec i po dana, kada je Vlada donela novo administrativno uputstvo, svako ko treba da dobije kosovsku ličnu kartu, može to nesmetano da uradi.“

Rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske istekao u junu, a rok za preregistraciju ističe marta sledeće godine
Podsećamo da su do decembra 2017. samo građani koji su posedovali vozačku dozvolu izdatu do juna 1999. istu mogli da zamene za kosovsku vozačku dozvolu. Od decembra 2017, stupanjem na snagu odluke Vlade Kosova zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovsku omogućena je i građanima koji su vozački ispit položili do 14. septembra 2016. Odlukom su izuzeti svi oni koji su ispit položili nakon tog datuma, a koji do vozačke mogu doći samo ako ponovo polažu vozački ispit u auto školama licenciranim u kosovskom sistemu.


Ovu odluku pratila je i martovska odluka o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na „KS“ ili „RKS“ tablice. I ova odluka izostavlja vozila registrovana u srpskom sistemu nakon 14. septembra 2016.


Rok za zamenu vozačkih dozvola istekao je u junu, a nakon isteka ovog roka nije došlo do ponovnog usvajanja odluke, odnosno produžetka procedure zamene.


Do avgusta 2017, dakle pre odluke Vlade Kosova o izdavanju kosovskih vozačkih dozvola na osnovu srpske, na Severu Kosova je izdato svega 1.464 kosovskih vozačkih dozvola. Do istog perioda, u četiri severne opštine je bilo 33.986 građana koji su posedovali kosovsku ličnu kartu.

Za Milićevića u razgovoru za RTK2 ne radi se samo o pitanju političke volje.

„Ovde ne pričamo samo o političkoj volji, ovde pričamo i o drugim aspektima. Ako vi meni kažete da ćete prilepiti tablicu nekim belim stikerom iz ne znam kog razloga, što nije regulisano i nigde ne stoji u samom sporazumu, građanima i široj javnosti ostaje nejasno zbog čega to zapravo mora tako da bude. Nije se našao modus, bez obzira na tu preregistraciju, koji bi bio prihvatljiv za građene, pre svega srpske nacionalnosti, da izvrše preregistraciju. Nije se našao modus koji bi bio dovoljno prihvatljiv, da kao takav doprinese individualnoj odluci, da neko poželi da preregistuje vozilo,“ rekao je Milićević.

Iz Kosovske policije poručuju da je preduzimanje ovakvih mera neophodno radi veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i kako bi se smanjio broj nezgoda sa smrtnim ishodom.

O ovoj policijskoj akciji bilo je reči i na sednici SO Severna Mitrovica pre dva dana. Gradonačelnik Goran Rakić zamoljen je da odluku objasni građanima

„Zakon je vrlo jasan i zakon je propisao na koji način može biti oduzeto neko vozilo. Vozila koja nisu registrovana i lice koje upravlja bez važećih dokumenata može biti udaljeno iz saobraćaja, ukoliko se ustanovi da vozilo ima neki zakonski prekršaj druge vrste, a ne zato što nije registrovano,“ stručno je objasnio prvi čovek kosovske opštine na Severu. Ipak, Rakić će, kako je tada rekao, proveriti ovu informaciju sa komandirom stanice.

Srpske vozačke dozvole izdate od strane izmeštenih policijskih uprava gradova sa Kosova (Kosovska Mitrovica, Uroševac, Priština itd.) kosovska vlada smatra ilegalnim i ne mogu da se koriste van teritorije Severnog Kosova. Građani koji su upravljali automobilom koristeći ovu vozačku dozvolu bili su kažnjavani konfiskacijom dokumenta i kaznom od 500 do 1500 evra u zavisnosti od odluke sudije. Iz saopštenja Kosovske policije nije jasno da li će nova politika policije za povećanje bezbednosti u saobraćaju obuhvatiti i ove vozačke dozvole, kao i da li automobili registrovani na KM, PR i slično takođe spadaju u kategoriju „vozila koja nemaju potrebnu dokumentaciju ili su neregistrovana“.

Jedan od preduslova za posedovanje kosovske vozačke dozvole je i posedovanje kosovske lične karte. Poteškoće u pristupu pojedinih građana ličnim dokumentima podrobno su dokumentovane u izveštajima više organizacija. Jula ove godine Vlada Kosova je donela još jednu odluku kojom je omogućeno priznavanje srpskih izvoda iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, pa samim tim je omogućeno i priznavanje brakova i registracija smrti, odnosno rođenja članova porodice.

Međutim, ova odluka se nije primenjivala do početka ovog meseca, a o njenom sprovođenju nije bilo nikakvih zvaničnih saopštenja. Portal KoSSev je informaciju o početku sprovođenja ove odluke dobio od građana koji su se žalili Instituciji ombudsmana, te tako od ove institucije i dobili informaciju o izmenama administrativnih procedura.


KosSev