Bivši rukometaš Srbije Vlada Mandić je u rodnom Kalinoviku, selu u Republici Srpskoj, odakle je poreklom i Ratko Mladić, podigao spomenik ovom osuđenom ratnom zločincu.

Mandić nije hteo komentarisati zašto je odlučio ovo da uradi, ali srbijanski Alo doznaje da je rukometaš ovo uradio “kako bi se odužio generalu Ratku Mladiću, kojeg smatra srpskim herojem“.

Spomenik, odnosno zid na kojem se nalazi mural, dimenzija je 3,5 puta dva metra, ograđen je, pokriven reflektorima i kamerama i zaštićen neprobojnim staklom kako neko ne bi pokušao da ga uništi, a projekt su realizovali, kako se navodi, umetnici iz Trebinja.

Darko Mladić, sin osuđenog ratnog zločinca, za Alo je izjavio kako Mandićev čin za svaku pohvalu: “Svuda u RS-u se vidi da Ratko Mladić ima veliku podršku u narodu, a ovo samo pokazuje da ne treba da se stidimo svojih heroja, već da im se odužimo za ono što su činili za narod tokom tih teških godina. Prošao sam nekoliko puta pored spomenika i moram da kažem da je baš lep.”

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) u Haagu je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Kako je utvrđeno, Mladić je kriv za brojne ratne zločine, između ostalog i za genocid u Srebrenici, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.


Foto:alo.rs