ROŽAJE – Rožajac Safet Kalić tužio je državu Crnu Goru, Vladu i Upravu za imovinu zbog naknade štete na predmetima koji su mu bili privremeno oduzeti, a iznos koji će država morati platiti utvrdiće veštak finansijske struke, koji će izvršiti o nastaloj šteti. Prvo ročište zakazano je za 10. oktobar u podgoričkom Osnovnom sudu, a taj spor dodijeljen je sutkinji Milici Radović.

Podsećamo, pre nepunih sedam godina država je privremeno oduzela imovinu porodice Kalić nekretnine u Rožajama, Podgorici, Ulcinju, na Svetom Stefanu, čija je vrednost procenjena na 28 miliona evra. Nakon što su Safet, njegov brat Mersudin i supruga Amina pravosnažno oslobođeni optužbe da su “oprali 7,7 miliona evra stečenih prodajom droge, vraćena im je sva nepokretna imovina, koja im je bila privremeno oduzeta tokom trajanja sudskog postupka.

Povraćaj oduzete imovine usledio je nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude odnosno odlukom Apelacionog suda iz 2016., kada je po naredbi Višeg suda u Bijelom Polju naloženo Upravi za imovinu koja se starala o oduzetim pokretnostima i nepokretnostima, da sačini plan njenog vraćanja vlasnicima. Na spisku privremeno oduzete imovine, koja je sada vraćena porodici Kalić su benzinska pumpa M petrol, AD Kristal, AD Turjak, kafe bar Tajson i hotel Rožaje. Benzinska pumpa M petrol u okviru koje su radili i restoran i frišop, Turjak, fabrika Kristal.

Porodici Kalić je, osim navedne imovine, vraćen i stan u Podgorici, na Svetom Stefanu kao i objekat u Ulcinju.

Mersudin i Amina su, podsetimo, uhapšeni u julu 2011. godine, a Safet Kalić uhapšen je u oktobru 2014. godine u Austriji. Lisice su mu stavljene po međunarodnoj poternici koju je 2011. godine raspisao NCB Interpol Podgorica.


indeksonline.rs/ Dnevne novine