BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavljuje da će nova školska godina, koja počinje sutra, biti u znaku reformi.

On za današnje “Večernje novosti” objašnjava da su u gimnazije uvedeni novi izbori predmeti, da će obaveznu informatiku i nove nastavne planove i programe imati i učenici šestog razreda.

U IT gimnazije, dodaje, upisano je više od 1.200 đaka, osnovne škole opremljene su sa 2.000 digirtalnih učionica, uvedeno je više od 100 elektronskih udžbenika a e-dnevnik stiže u još 1.200 škola.

Šarčević kaže da je samo iz republičkog budžeta potrošeno 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju 860 škola, kao i da očekuje da bar jos polovinu tog iznosa izdvoje i lokalne samouprave.

Ističe da je povećan obuvat dualnog obrazovanja po kome se uči u 80 odeljenja u vise od 30 škola te da će dva i po puta više đaka učiti po dualnom modelu nego prošle godine.

Povodom zahteva prosvetara, ministar kaže da su sindikati samo delimično u pravu, ali da je trebalo da uđu u pregovore odmah posle odmora.

“Imaju legitimno pravo da traže da budu bolje pozicionirani u okviru javnog sektora, ja sam im tu dobar savetnik i oni to znaju. I dalje postoji prostor da se neke stvar poprave, kada je reč o platnim razredima”, rekao je Šarčević.

Kada je reč o tehnološkom višku, Šarčević pominje 4.000 ljudi, ali kaže da će se za većinu naći rešenje u okviru sistema.