BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević potpisao je danas u Ženevi Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN).

Šarčević je danas zajedno sa pemijerkom Srbije Anom Brnabić boravio u jednodnevnoj poseti CERN-u. On je rekao da je važno da postoji kontinuitet u usavršavanju nastavnika osnovnih i srednjih škola koji će ta zanja koristiti za različite projekte.

Premijerka se sastala sa generalnom direktorkom Fabiolom Djanoti (Fabiola Gianotti), sa kojom je razgovarala o jačanju saradnje institucija i naučnika iz Srbije sa CERN-om.

U razgovoru sa njom predsednica Vlade je izrazila nadu da će Srbija do kraja ove ili početkom sledeće godine postati punopravna članica CERN-a.

Prema njenim rečima 27. ili 28. septembra Savet CERN-a treba da usvoji izveštaj o Srbiji “koji je jako dobar”. Nakon toga CERN do kraja godine treba da donese odluku o punopravnom članstvu, potom tu odluku treba da potvrde vlada i skupština Srbije a potom i Unesko i onda sledi ceremonija podizanja zastave, rekla je Brnabić i dodala da se nada da će se to desiti najkasnije do prvog kvartala sledeće godine.

Brnabić je rekla da se na članstvu Srbije radi dugi niz godina i dodala da je jedna od najvećih koristi punopravnog članstva mogućnost da studenti, naučnici, doktoranti i postdoktoranti mogu da rade na projektima u CERN-u iz Beograda, Novog Sada i drugih delova Srbije.

To, prema njenim rečima, neće uticati na odliv mozgova već suprotno, jer će ljudi želeti da ostanu na srpskim univerzitetima i institutima pošto će biti u mogućnosti da saradjuju sa CERN-om.

“Zato se Srbija trudi da postane punopravni član”, rekla je Brnabić i dodala da je sigurna da će se to dogoditi u narednih nekoliko meseci.

Tokom posete, ocenjeno je da će punopravno članstvo Srbije u CERN-u biti od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i obrazovanja, povezivanje nauke i privrede i da će pozicionirati Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

U radu CERN-a učestvuje 85 istraživača sa Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Nišu i u Kragujevcu, a o značaju članstva u CERN-u za razvoj nauke, govori i podatak da su zahtev za članstvo podnele i SAD i Rusija, prenosi se u saopštenju Vlade Srbije.


Beta /Foto:Tanjug