Svedok Mile Jerković danas se nije pojavio na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje više od 22 miliona evra zbog čega je ono odloženo. Tužilac je predložio da se pročitaju Jerkovićeve ranije izjave, ali je sud odlučio da će ipak pokušati da sasluša svedoka.

Nakon dvomesečne letnje pauze suđenje Šariću trebalo je da se danas nastavi, ali je odloženo jer se nije pojavio svedok Mile Jerković.

Sudija Siniša Petrović rekao je da sud nije uspeo da Jerkoviću uruči poziv za saslušanje, kao i da ga policija nije pronašla na navedenoj adresi.

Zbog toga je tužilac Saša Ivanić predložio da se pročitaju zapisnici sa ranijih saslušanja Jerkovića. On je podsetio da je Jerković svedok u još jednom postupku pred ovim sudom i da je veštačenjem utvrđeno da nije pogodno da dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država gde se leči.

Sudija Petrović je istakao da će sud ipak pokušati da dođe do Jerkovića i zakazao sledeće suđenje za početak novembra. Petrović je najavio da će do sledećeg suđenja pojedini dokazi biti poslati na veštačenje ekonomsko-finansijskim stručnjacima.

Na samom kraju suđenja optuženi Darko Šarić požalio se što postupak predugo traje.

„Hoćemo li ikad završiti ovo suđenje? Da li će se veće izjasniti više o dokazima odbrane, koliko će veštaćenje trajati, tri četiri meseca?“, rekao je Šarić.

Ko je Mile Jerković

Jerković je kontroverzni biznismen koji je devedesetih osuđivan zbog šverca cigareta, a u privatizaciji je kupio niz vojvođanskih preduzeća. Po njegovom svedočenju, upao je u finansijske poteškoće i rešio da preduzeća proda. Jerković je naveo da je preduzeća kupio Šarić, a da je dogovoreno da se vode na njegovog advokata Radovana Štrpca. Rekao je i da mu je Štrbac davao novac, ali da je uvek bilo jasno da je taj novac Šarićev.

Njegovo svedočenje je ključno za tužilaštvo jer potvrđuje da su preduzeća kupljena novcem stečenim prodajom kokaina.

Jerković je bitan svedok i u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, optuženog da je Šarićevim saradnicima prenosio poverljive podatke iz istrage. Snimci razgovora u kojima Štrbac govori Jerkoviću da informacije dolaze upravo od Lazarevića našli su se među dokazima u tom postupku.

U oba predmeta odbrana i optuženi zastupaju stav da je Jerković bio nezakonito ozvučen i da samim tim dokazi nisu validni. Svedok Jerković je negirao da su ga ozvučili policija i tužilaštvo.

Podsetimo, Darku Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal, 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica i kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi tužilaštvo.


Krik/Jelena Radivojević