BEOGRAD – Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” obratio se otvorenim pismom premijerki Ani Brnabić od koje traži podršku u rešavanju pitanja isplate minimalne zarade za zaposlene u dva preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i napošljavanje osoba sa invaliditetom.

Reč je o firmama DES iz Novog Sada i ,,GOSA Solko” i z Smederevske Palanke, čiji, kako kažu, status još nije rešen, kao i o preduzeću Plast Metal iz Kraljeva, kojem je EPS ovih dana isključio električno energiju zbog duga od 1,6 miliona dinara.

Navode da je tom preduzeću struja isključena baš u trenutku kada je trebalo da započnu realizaciju ugovorene u narednih nekoliko meseci.

U otvorenom pismu dostavljenom i medijima sindikalci podsećaju da su ta preduzeća osnovana sedamdesetih godina prošlog veka, u socijalističkom sistemu i sa humanom idejom da se osobama sa invaliditetom kroz rad obezbedi inkluzija u društveni život i egzistencija za njih i njihove porodice.

Podsećaju da je granski sindikat nezavisnost deo sindikalnog saveza UGS Nezavisnost, te da smatraju da je nedopustivo da, kako kažu, u drugoj dekadi 21 veka, radnici sa invaliditetom primaju zarade u iznosu od 15.685,25 dinara.

Njihov stav je da nijedan radnik u Srbiji, pa ni radnik sa invaliditetom, ne bi smeo da prima zaradu koja je niža od nivoa ugovorene minimalne zarade.