BEOGRAD – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) nastaviće štrajk koji je započeo 4. oktobra, kada očekuju da će dobiti zvaničan stav resornog ministarstva o tome da li će biti ispunjeni njihovi zahtevi, saopštila je danas predsednica tog sindikata Jasna Janković.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su juče imali sastanak sa predstavnicima ministarstava prosvete, državne uprave i finansija i da im je rečeno da će 4. oktobra, nakon odlaska Misije MMF-a iz Srbije, znati da li se može očekivati veće izdvajanje za prosvetare i ispunjenje njihovih zahteva.

Osnovni zahtev sindikata je da se svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom stručne spreme prevedu u devetu grupu i da se tu rangiraju.

Kako je rekla Janković, cela nedelja u školama u kojima taj sindikat ima članstvo protiče u skraćenim časova.

“Mi ćemo do 4. oktobra sigurno biti u štrajku, jer trenutno traje izjašnjavanje da se štrajk nastavi i već sada imamo potreban broj za nastavak”, rekla je Janković navodeći da se štrajkuje u više od 600 šskola.

Kako je objasnila, bibliotekari, pedagozi, psiholozi i sekretari škola su sada u 8. 3 platnoj grupi, a u devetoj grupi je ukupnop 37.500 prosvetnih radnika i to oni sa pedagoškim zvanjima, koji rade u specijalnim školama, razredne starešine i učitelji.

“Rečeno nam je da ćemo 4. oktobra dobiti zvaničnu ponudi od Vlade i da ćemo tada praktično znati kako se ispregovaralo sa MMF, i dokle se stiglo u smislu većeg izdvanjanja za prosvetu”, navela je Janković.

Vladimir Adžić koji je u sindikatu zadužen za finansije objasnio je da bi pravedno bilo da svi koji imaju završen fakultet budu u devetom platnom razredu.

On je kao primer nelogičnosti naveo školu u Čačku, gde profesor matematike sa 38 godina staža nije u devetom platnom razredu, dok je u toj grupi koleginica koja ima pet godina staža i razredni je starešina.

Rekao je i da su prosvetni radnici oštećeni time što im nisu isplaćene četiri svetosavske nagrade, te da će tražiti da im se i to isplati.

“Rečeno je još ranije da se ako bude ušteda one mogu opredeliti za poboljšanje materijalnog položja prosvetara. Policajci i vojska su to dobijali, a mi nismo ništa, a uštedeli smo”, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Iz resornog ministarstva juče je saopšteno da je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević razgovarao sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o predlogu platnih grupa i razreda koji bi trebalo da budu deo Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Sastanku su prisustvovali i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i državni sekretar Ministarstva finansija Jelena Tanasković, a na sastanku je predstavljena finansijska analiza primene predloženog modela platnih razreda u zavisnosti od vremenskog roka u kome bi bio primenjen.

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni u četvrtak, 4. oktobra, saopšteno je iz resornog ministarstva.


Tanjug