BEOGRAD – Više desetina gradjana okupilo se večeras ispred Vlade Srbije na protestu Inicijative “Ne davimo Beograd” pod nazivom “Koliko vredi život u Srbiji”, kako bi odali poštu dvojici radnika koji su danas poginuli na gradilištu Beograda na vodi.

Inicijativa “Ne davimo Beograd” je u objavi za skup pozvala gradjane da “dodju i u miru odaju poštu svim poginulim radnicima u Srbiji” kojih je, kako su naveli, od početka godine 29.

Cilj skupa je, kako navode, bio da upozore nadležne da je njihov posao pre svega da čuvaju ljudske živote i javna dobra, “a ne da teže samo opstanku u njihovim foteljama”.

Aktivisti Inicijative su na protestu nosili velike transparente na kojima je pisalo “Na vrh’ planine zastava se vije crvena od krvi proletera”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Dokle će Srbija trpeti zlo”, “Narod gladuje, elita se raduje” i druge.

Antifašistički hor “Naša pjesma” otpevao je pesmu “10.000 štrajkača, gradjevinskih radnika iz Beograda”, delo Vojislava Vučkovića koji je 1941. godine umro od prebijanja u nacističkom zatvoru, a potom su okupljeni gradjani ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije upalili sveće i položili cveće.

Predsednik Inicijative “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović je kazao da su želeli da obeleže današnju tragediju, ali i sve one od početka godine.

“Brojni radnici su preminuli na svom poslu, brojne su žrtve nasilja… Neprihvatljivo je sve što smo danas čuli od čelnika države. To je ruganje zdravom razumu. Cveće i sveće ostavićemo na ulazu u zgradu Vlade. Pozivam da se ujedinjujemo i svi zajedno razmislimo u kakvom društvu želimo da živimo”, kazao je Veselinović.

Skup je protekao mirno, a saobraćaj se u tom delu grada odvijao nesmetano.


Beta /Foto:Facebook