Glavni i odgovorni urednik beogradskog dnevnog lista Danas Dragoljub Petrović izjavio je da je priča o ugroženosti Srba u Crnoj Gori više popovsko-državna inscenacija dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne prizna da je priznao Kosovo.

Komentarišući izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da Srbija sa zabrinutošću gleda na seriju poteza zvanične Podgorice u kojima se mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad Srbima u Crnoj Gori, Petrović je rekao da je Dačić pre osam meseci izjavio nešto potpuno suprotno.

-Tada je govorio da su Srbija i Crna Gora dve sestrinske države, da su naši narodi bratski, prijateljski, i da, bez obzira što o nekim temama nemamo isto mišljenje, nemamo bliži narod. Tako da Dačić sada učestvuje u bratsko-sestrinskoj svađi, gdje se, istina, samo on svađa rekao je Petrović za agenciju Mina.

Prema njegovim rečima, Dačić na talasu anticrnogorske histerije, koju u Srbiji pre svega vode tabloidi koji su deo režimske propagande, želi da istakne patriotizam i zabrinutost srpske vlade za Srbe u Crnoj Gori, zato što im je u trenutku “gibanja oko Kosova potreban dokaz da su patriote koje brinu o ugroženim Srbima.

– Pošto već ne planiraju više da mnogo brinu o Srbima na Kosovu, potrebni su im neki novi ugroženi Srbi. Baš kad je bio početak te fame oko ugroženosti Srba u Crnoj Gori, najbolji srpski komičar Zoran Kesić je imao svoje priredbe u Kotoru i Heceg Novom i niko ga nije ugrozio. Normalni ljudi nisu uključeni u tu priču, već je to popovsko-državna inscenacija dok Vučić ne prizna da je priznao Kosovo kaže Petrović.

On je dodao da je Crkva trenutno protiv Vučićeve ideje za rešenje kosovskog problema.

– Crkva je u Srbiji popularnija od Vučića, pa se onda moralo malo pokazati da država Srbija i Crkva imaju isto mišljenje, makar o toj navodnoj ugroženosti Srba u Crnoj Gori rekao je Petrović.

On tvrdi da su takve izjave date više zbog unutrašnje situacije u Srbiji.

-Nijednog Srbina nikada nećeš ubediti da su nam Crnogorci neprijatelji. To je jalov posao. Ali je dobar da malo zamajava narod, koji je ionako sluđen. Srpski predsednik ima tabloide i ljude koje nezgodne izjave daju umjesto njega. To su ministri Aleksandar Vulin i Dačić, ministri za puštanje buva, posle čega se Vučić, kada ispipa puls naroda u tom pogledu, pojavi kao sila koja svojom “mudrošću sve reši. Oni rade po principu ako hoćeš da rešiš problem, napravi veći, koji će Vučić da riješi. S tim što će ostati onaj prvobitni manji problem, a rešićeš ovaj koji si sam napravio naveo je Petrović.

On je još dodao da je crnogorski predsednik Milo Đukanović Vučićev idol i da ga on, zbog sličnih političkih karijera, ceni i gleda kao uzora.

-Među njima dvojicom vlada nirvana koju povremeno poremeti neki ludi desničar, patriota sa velikim P” koji dođe da ruši vlast u Crnoj Gori. Nema tu nikakve dramatike, sem svađa za srpsku unutrašnju potrebu za koje Vučić angažuje svoje saradnike, a on svima pokazuje “čiste ruke zaključio je Petrović.


Mina