Stoltenberg poručio Makedoncima: Čekamo vas u NATO (video)

SKOPLJE – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas Makedoncima u video poruci da je sada vreme da se čuju njihovi glasovi i da su im vrata NATO otvorena.

“Ovo je prilika koja se pojavljuje jednom u životu. Vrata NATO su otvorena, ali samo ljudi iz vaše zemlje mogu da odluče da li će proći kroz njih. Dakle, vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas u NATO”, rekao je Stoltenberg u video poruci objavljenoj na Jutjubu uoči referenduma koji se održava 30. septembra o novom imenu Makedonije.

On je naveo i da su Makedonci pokazali hrabrost da slede svoj put ka nezavisnosti, miru i bezbednosti.

Istorijski sporazum o pitanju imena otvara mogućnost punog članstva u međunarodnoj zajednici, uključujući punopravno članstvo u NATO, istakao je šef NATO.

“Članstvo u NATO će vama i vašoj deci dati sigurnost koja dolazi sa učlanjenjem u najuspešniji savez u svetu i daće vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje u našim odlukama”, rekao je Stoltenberg.

Referendum u Makedoniji će biti održan 30. septembra, a pitanje će glasiti: “Jeste li za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?”.