BEOGRAD – Pred Višim sudom u Beogradu sutra treba da počne ponovljeno suđenje sedmorici žandarma zbog fizičkog napada na braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja “Parade ponosa 2014”.

Suđenje im se ponavlja, jer je Apelacioni sud u Beogradu u junu ukinuo prvostepenu presudu kojom su u decembru 2017. godine žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci.

Apelacioni sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.

U toku ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog suda, Viši sud će morati da otkloni bitne povrede krivičnog postupka zbog kojih je presuda ukinuta.

Tako će morati da: u potpunosti reši predmet optužbe, da navede jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, da sasluša neposredne starešine okrivljenih o činjenicama da li je upućen poziv za pomoć, kakva su bila njihova ovlašćenja u pogledu obezbeđenja skupa visokog rizika, kao i da raspravi druga pitanja na koja je drugostepeni sud ukazao.

Ukinutom presudom na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, bili su osuđeni Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević.

Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić.

Tokom suđenja koje je počelo 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.