PRIŠTINA – Predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, izjavio je, nakon današnjeg obilaska jezera Gazivode, na severu Kosova i Metohije, da je to bila rutinska radna poseta “pograničnom području”, u mestu Brnjak i da se sretne sa pripadnicima “policije i graničara” svih nacionalnosti – Albanaca, Srba i Bošnjaka.

Svi oni su bez razlike, rekao je Tači, “u službi zemlje, zakona i dobrobiti” Kosova i u “službi slobode kretanja ljudi, roba u jednoj sasvim normalnoj situaciji”.

Tači je novinarima na jezeru Gazivode, gde je, prema informacijama prištinskih medija, boravio prvi put od jednostranog proglašenja Kosova, rekao da je ljubitelj prirode i da vrlo često vikende provodi obilazeći kosovske prirodne lepote – Prokletije, Paštrik, Šaru, Bajgorke planine. . .

Rekao je i da je odlučio da provoza čamac po jezeru Gazivode, koje je, kako kaže, veoma lepo, te da ta lepota ne može da se upoređuje sa bilo kojim drugim mestom ne samo na Kosovu, već i u celom regionu.

Rekao je da je imao posebne emocije tokom te vožnje čamcem u ovom lepom, suncem obasjanom, jesenjem danu.

“Nekoliko sati proveo sam u plovidbi po jezeru Gazivode i u ovom moćnom energetskom i privrednom centru Republike Kosova i u ovoj lepoti koju je samo Bog mogao da nam pokloni, uz vredne ruke radnika Kosova”, rekao je još Tači.

Upitan kakvu poruku svojim dolaskom šalje Srbima, Tači je rekao da želi da zahvali Srbima koje je, kako kaže, slučajno sreo za to što su ga, kako kaže, počastili kafom.

“Mi radimo za novo Kosovo, za evropsko Kosovo, za Kosovo – domovinu svih njegovih građana, za Kosovo evroatlanske perspektive. Ja, kao predsednik zemlje nasih građana, bez etničkih razlika u svakom pedlju teritorije Republike Kosova, naglašavam da je bilo zadovoljstvo popiti kafu uz razgovor i sa Srbima ovog lokaliteta. Ne kao predsednik, nego prosto samo kao građanin…”, rekao je Tači i dodao da se može reći da je “ovo bio zajednički proveden piknik”.