BEOGRAD – U Kulturnom centru Srbije u Parizu, u okviru akcije “Negujmo srpski jezik”, održana je tribina pod nazivom “Šta su naši jezici nama?”, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i informisanja.

Akciju “Negujmo srpski jezik” pokrenuta je 2015. godine sa namerom da se afirmiše briga o srpskom jeziku i podigne nivo svesti o značaju pravilnog pisanja i govora.

“Znalci kažu da je naše razumevanje sveta jezičke prirode, jezik nas oblikuje i to dubinski. Zato ako nam nije potrebna dubina, ne treba nam ni jezik koji nas je formirao. Ako nam ne treba, onda možemo slobodno naučiti jezik univerzalnog sveta koji ironično nazivaju logiš”, rekao je na skupu posebni savetnik ministra kulture i informisanja Dragan Hamović.

Veliki srpski pisac Milovan Danojlić, kako kaže Hamović, davno je rekao da nam se govor ispostio onoliko koliko nam se život ispostio i da je ovo vreme rušenja, kvarenja i neznalaštva, ali da ništa nije počelo juče, niti će se završti sutra.

Skupu je prisustvovao i osnivač organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arnoa Gujon koji je na duhovit način govorio o izazovima samostalnog učenja srpskog jezika i o tome kako je time dublje upoznao srpski narod, najpre na Kosovu i Metohiji.

Kada je naučio srpski jezik, kako je rekao, promenio se njegov pogled na Srbe jer se zbližio sa njima, a i on je bolje prihvaćen jer je svakako lakše govoriti o svojim problemima, mukama, nadama na maternjem jeziku, nego na stranom ili čak preko posrednika.

Učesnici skupa su podržali akciju, ali i potreba za još sveobuhvatnijim radom države Srbije na negovanju srpskog jezika u rasejanju.

Od Ministarstva kulture i informisanja Gujon je dobio na dar reprezentativni izbor srpske usmene baštine Vuka Karadžića u prevodu na francuski (izdanje Vukove zadužbine iz Beograda), a pratiocima programa, pomoćnik ministra Ivana Dedić, organizator pariske tribine, obezbedila je majice sa logom akcije “Negujmo srpski jezik”.


Beta /Foto: Kulturni centar Srbije