Dieter Reiter, gradonačelnik Minhena, otvorio je prvu bačvu piva čime je otpočelo novo, 185. po redu izdanje festivala Oktoberfest. Očekuje se oko šest miliona posetilaca u naredne dve sedmice.

Na ovogodišnjem izdanju najposećenijeg festivala u Njemačkoj prvu kriglu piva imao je čast ispiti premijer Bavarske Markus Soder.

Svi posetioci Oktoberfesta plaćaće čak i do 1500 dinara za jedan litar najpopularnijeg muškog alkoholnog pića koje će teći galonima u narednih 15 dana.

Blizu 600 policajaca i nekoliko stotina sigurnosnih službenika biće zaduženo za održavanje reda i mira na 185. izdanju najvećeg nemačkog festivala piva, a posebna pažnja biće usmerena na moguće terorističke napade.

Theresienwiese, mesto gde se tradicionalno održava Oktoberfest, sada je okruženo ogradama, a posetiocima više nije dozvoljeno unositi ništa što bi moglo ugroziti sigurnost učesnika.

Veća ulaganja u poboljšavanje sigurnosne situacije na Oktoberfestu direktno su prouzrokovala povećanje cene piva, piše Deutsche Welle.


Foto:EPA-EFE