KOSOVSKA MITROVICA – Dan uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vucića Kosovu i Metohiji, a posle pretnji iz Prištine, koje su je dovele u pitanje, Kosovska Mitrovica je na nogama.

Građani očekuju da će predsednik Srbije ipak posetiti Kosovo.

Mediji takođe, sudeći po velikom broju novinarskih ekipa.

Ukoliko se to dogodi, Vučića će na ulasku u severni deo KiM dočekati bilbord “Dobrodošao predsedniče”, ali i zastave Srbije, koje su postavljene postavljene duž puta ka Mitrovici.

U severnom delu grada je pojačano prisustvo pripadnika policije na ulicama.

Građani su podeljeni po pitanjui procene da li će se predsednik Srbije rešiti na posetu, ali ga očekuju, da bi, kako su rekli Tanjugu, čuli plan predsednika za rešavanje kosovskog pitanja.

Vučić će večeras odlučiti o poseti KiM, a sinoć je, prema saznanjima Tanjuga, naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA , da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim međunarodnim predstavnicima povodom njegove posete.

Predsednik Vučić otputovao je jutros u Brisel, gde će se, prema Tanjugovim informacijama, u 10. 00 sati sastati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, ali nije poznato da li će se, uz prisustvio Mogerinio, sastati i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Kosovska skupština nije u protekla dva dana uspela da obeubedi kvorum da bi izglasala rezoluciju kojom bi bio gformiran nopvi tim Prištine za dijalog, na predlog premijera Ramuša Haradinaja, a koji je trebalo da se pridruži Tačiju u Briselu.