SARAJEVO – Ratni veterani s područja cele Federacije BiH danas su oko podneva došli pred zgradu parlamenta FBiH u Sarajevu te najavili kako će tamo ostati dok vlada ne usvoji njihove zahteve.

Danas je istekao rok koji su veterani dali predstavnicima vlasti da zakažu sednicu u oba Doma Parlamenta BiH i provedu raspravu o amandmanu na Zakon o demobilizovanim borcima i članovima njihovih porodica.

Organizovali su se preko društvenih mreža i uputili pred zgradu parlamenta u Sarajevu, a neki od njih stigli su još juče.

Sukob s policijom

Blokirali su Obalu Kulina bana, kako javlja Klix.ba usled čega je došlo do incidenta s policijom. Klix javlja kako je u incidentima povređeno 30 veterana, dok je policija okupljenima poručila kako je bila primorana koristiti silu, jer pojedini protestanti imaju metalne šipke. Protestanti koji su razgovarali s Klixom su pak poručili kako nisu došli da prave probleme te kako nisu u planu imali ni blokadu puta ni tuču sa policijom.

U sukobu su povređena četiri specijalca, dok su dva demobilizovana borca privedena.

“Vukli su me ulicama kao vukovi”

Klix navodi kako se radi o Muji Porobiću, bivšem borcu 105. motorizirane brigade. Nakon incidenta on je novinarima rekao da ne može izdržati bolove.

“Ne vjerujem da srce i pluća ovo mogu izdržati, sav trnem od batina. Pretukli su me, vukli su me ulicama kao vukovi, kao kojoti”, rekao je dok je čekao Hitnu pomoć, a žalio se i kako ne može disati.