BEOGRAD – Viši sud u Beogradu obavezao je prvostepenom presudom ;vlasnika i glavnog urednika „Informera“ Dragana J. Vučićevića, i Insajder tim doo, izdavača ovih dnevnih novina, da solidarno isplate 200.000 dinara bivšem predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašinu Obradoviću na ime povrede časti, ugleda i dostojanstva ličnosti, kao i pretrpljenih duševnih bolova.Obradović je podneo tužbu zbog tekstova objavljenih 2016. pod naslovima „Fašizam: Zahtevaju od EU da zabrani Informer“ i „Slučaj šefa NUNS: Čibe, bre, džukelo!“.

U prvom tekstu Vučićević je naveo da „Vukašin Obradović i Sabahudin Dinko Gruhonjić, predsednici Nezavinog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vovjodine, vode najstrašniju hajku protiv Informera i čak lobiraju u EU, tražeći da Brisel srpskim vlastima naloži zabranu našeg lista?!“.

Glavni urednik informera, u komentaru „Slučaj šefa NUNS: Čibe, bre, džukelo!“, napisao je da „u paničnom strahu da će istragom prljavih para šefa KRIK-a otkriti i njegovi smrdljivi tragovi, Vukašin Obradović u ime NUNS-a objavljuje fašistički proglas u kome poziva na uništenje Informera“.

Pravdajući niz uvreda i neistina iznesenih u oba teksta, Dragan J. Vučićević je na sudu rekao da se radi o „njegovim ličnim stavovima i mišljenjima“ i da zbog toga „ne može da snosi odgovornost“, pozivajući se pritom na praksu Evropskog suda u Strazburu.

Sud je procenio da javnost ima interes za istinitim, nepristrasnim, pravovremenim i istininitim informisanjem, kao i da su iznete informacije povredile čast i ugled tužioca, te da je ovakvo izveštavanje suprotno profesionalnim standardima i javnom interesu.


Beta/ Foto: Tanjug