BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim će, između ostalog, biti ukinut Zakon o smanjenju penzija najkasnije 30. septembra 2018.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO, ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti bez umanjenja, keže se u saopštenju sa današnje sednice Vlade.

Novim zakonom, kako se navodi, biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se „penali“ za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim stažom. Ovo će se povoljno odraziti na visinu penzije ovih penzionera, ocenila je Vlada.

“Obećali smo da ćemo ukinuti Zakon o smanjenju penzija kada se finansijski stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. On je sada stabilan jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Međunarodni monetarni fond. Penzioneri su veoma važni za Vladu Republike Srbije i trudićemo se da im omogućimo najbolje uslove. Ovo je prvi zakon od 2001. godine, a bilo je tačno pet izmena i dopuna do sada, koji ima sve pozitivne izmene koje su u korist penzionera i budućih penzionera“, rekao je ministar radi Zoran Ðorđević.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO stvoren preduslov za uvećanje penzija.

“Kao što smo i obećali, prve uvećane penzije su oktobarske, a biće isplaćene u novembru. Veoma smo zadovoljni što smo za ovo uvećanje imali dovoljno novca u budžetu, tako da nije bilo potrebno da radimo rebalans. Naši najstariji sugrađani su zaslužni za uspešne reforme koje smo sproveli, i zahvaljujući njima sada imamo stabilne javne finansije. Na tome ćemo im uvek biti zahvalni”, rekao je Mali.

Takođe, među novinama je i utvrđivanje načina određivanja godišnjeg ličnog koeficijenta za osiguranike koji u matičnoj evidenciji nemaju utvrđene podatke o zaradi (vojni osiguranici i raseljena lica). Takođe, smanjiće se i broj privremenih rešenja promenom načina obračuna poslednje godine staža osiguranja.