VRNJAČKA BANJA – Za opštine Vrnjačku banju i Rašku i Grad Kraljevo izdvojeno je oko 50 miliona dinara za sprovođenje mera populacione politike u ovoj godini.

Prema rečima ministarke za demografiju i populacionu politiku Slavice Ðukić Dejanović radi se o zajedničkim sredstvima tih lokalnih samouprava i Vlade Srbije.

“Jedinice lokalne samouprave izdvojile su 20 odsto sredstava, a znatno veći deo je iz republičkog budžeta. Sredstva su usmerena, pre svega, na popravljanje uslova u predškolskim ustanovama, na informisanje, edukaciju, na aktivnosti zdravstvenih institucija…”, rekla je ministarka.

Ona je dodala da su sredstva već na računima navedenih lokalnih samoprava i da se koriste.

Ðukić Dejanović je danas u Vrnjačkoj banji razgovarala sa predsednikom te opštine Bobanom Ðurovićev, gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem i predsednicom Skupštine opštine Raška Mirjanom Skorić.

Ðukić Dejanović je istakla da je na sastanku bilo reči o tome da je važno da se sredstva potroše do kraja ove godine, kako bi sledeće pripremili projekte koji će biti zahtevniji za republički budžet i korisniji za stimulaciju budućih roditelja.

Ona je navela da, kada je u pitanju populaciona politika, Raški okrug, a samim tim sredine Kraljevo, Vrnjačka banja i Raška, imaju lošije demografske indikatore nego što je to na nivou Srbije.

“U Srbiji na 1.000 stanovnika se rodi devet beba, a nažalost umre oko 15 osoba. U Raškom okrugu i ovim lokalnim samoupravama, rodi se manje od devet beba, a u proseku umre 16 osoba”, rekla je ministarka.

Predsednik opštine Vrnjačka banja Boban Ðurović je zahvalio na dobijenim sredstvima i dodao da se, između ostalog, taj novac koristi i za poboljšanje uslova u predškolskim ustanovama.

“Sledeće godine očekujemo da budemo još aktivniji i ambiciozniji u našim planovima, a sa ciljem da našu lokalnu politiku, politiku ministarstva i nacionalnu politiku, dovedemo na najviši nivo, kada je u pitanju populacija u Srbiji”, rekao je Ðurović.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je rekao da je izgradnja vrtića u naselju Beranovac, najboji primer saradnje naše dijaspore, lokalne samouprave i vlade.

On je rekao da je Milomir Glavčić, Kanađanin srpskog porekla, za izgradnju tog vrtića donirao 200.000 evra, da je Grad obezbedio novac za drugu fazu izgradnje i uređenje objekta, a Ministarstvo za opremanje.

“Na ovaj način zadovoljićemo žitelje čak šest sela, koja gravitiraju Beranovcu, ali ćemo obezbediti i dobre uslove za pohađanje predškolskog i dece koja žive u tom naselju”, rekao je Terzić.

Predsednica Skupštine opštine Raška Mirjana Skorić se u ime te opštien zahvalila ministarstvu i precizirala da su oni dobili oko 12 miliona dinara.

Nakon razgovora u zgradi opštine u Banji, Ðukić Dejanović je obišla vrtić u naselju Vrnjci, u okviru Predškolske ustanove “Radost” iz Vrnjačke banje.

Kako je rečeno, kabinet ministarke Ðukić Dejanović sufinansiraće obnovu i adaptaciju tog vrtića, u iznosu od 6,12 miliona dinara.