SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev glasao je na referendumu i pozvao građane da se u što većem broju pojave na glasačkim mestima jer, kako je rekao, Makedonci danas odlučuju o sudbini zemlje.

Zaev je, posle glasanja u Strumici, rekao da je uveren da će odziv građana biti veliki.

“Pozivam sve da izađu i donesu ozbiljnu odluku za budućnost naše zemlje, za buduće generacije”, poručio je Zaev.

Prema podacima Državne izborne komisije, izlasnost do 9 sati je bila 2,45 odsto.

Građani Makedonije danas se na referendumu izjašnjavaju o tome da li podržavaju sporazum između Skoplja i Atine o promeni imena te bivše jugoslovenske republike, koja bi se, ako glasanje uspe, ubuduće zvala Republika Severna Makedonija, čime bi se, takođe, podržale težnje ove zemlje za ulazak u EU i NATO.

Naime, 1.806.336 građana, koliko ih je upisano je u birački spisak izjašnjavaće se na pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?”.

Gotovo tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta zemlja je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podela, koje je ovaj sporazum još više produbio.

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1).

Ukoliko referendum bude uspešan i većina, 50+1 se na referendumu izjasni “za”, Makedonija bi već naredne godine mogla da postane 30-ta članica NATO, kao i da ubrzo dobije datum za otvaranje pregovora o članstvu u EU.