NOVI PAZAR – S obzirom da se izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite Republički zavod za zaštitu spomenika kulture zabranio je Islamskoj zajednici u Srbiji izvođenje radova na rušenju ostataka zidova i minareta Arap džamiji.

Rešenjem Zavoda islamska zajednica se obavezuje da pokrene postupak objedinjene procedure kod nadležnog organa za izdavanje akta kojim se dobija dozvola za izvođenje radova, uz utvrđivanje mera tehničke zaštite.

Uvidom u službenu evidenciju Zavod je utvrdio da su 2013. da su u maju ove godine zabranili IZ u Srbiji radove na krovnoj konstrukciji jer su ih izvodili bez utvrđenih uslova i mera tehničke zaštite.

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara kaže da je IZ u Srbiji da rušenjem Hasan Čelebijine džamije “uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana”.

Arap džamija je deo kulturno-istorijske celine “Novopazarska tvrđava sa starom čaršijom” koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja – navodi se u saopštenju komisije.


Sandzak Haber