Naslovna REGION Crna Gora BANA: Crnogorski državni simboli vređaju Bošnjake, treba da budu plavi

BANA: Crnogorski državni simboli vređaju Bošnjake, treba da budu plavi

Bošnjako američka nacionalna asocijacija BANA tvrdi da postojeći crnogorski državni simboli ugrožavaju i vređaju nacionalna i verska osećanja bošnjačkog naroda. Prema njihovom mišljenju simboli treba da budu u vedroj svetloplavoj boji, ili pak modroj boji mora i reka, koja će se razlivati na platnu sa konturama državnih granica.

“Zato Bošnjačko američka nacionalna asocijacija, čiji članovi potiču iz svih gradova Sandžaka u Crnoj Gori, i čije porodice žive širom Crne Gore, ne prihvataju postojeće simbole, između ostaloga, naglašavamo, simbolizuju jedan tamni vakat u istoriji Bošnjaka i Albanaca”, navodi se u današnjem saopštenju BANA-e.

Ističu da događaji, u kojima su u Plavu i Gusinju, u genocidnoj kampanji nasilnog masovnog pokrštavanja (prozelitizam), pod istim ratnim simbolima 1912/13. godine njihovi preci streljani, ubijani, silovani, proganjani…

“Oni koji su u vlasti ovo dobro znaju. Zato smatramo bespotrebnim da se u XXI stoleću nameću simboli koji su odbačeni od pre sto i više godina, sa kapom/šišakom, pa i pored brojnih civilnih žrtava. Ne znamo kome još treba zastava boje krvi i ptičurina grabljivica sa krstovima u kandžama, koje pokazuju plen, otimanje; od koga i kome”, navodi se u njihovom saopštenju.

Smatraju da crnogorski etnos može da je ima za svoju, ali ne država Crna Gora upravo zbog te svoje multinacionalne, multikulturne i multiverske različitosti. Poručuju da ako zvaničnici to nonstop ističu, onda su dužni da pokažu na državnim simbolima.

BANA ne vidi problem u zakonu, koji u različitim formulacijama postoji u svim ozbiljnim državama, ali vidi problem u simbolima: himni, zastavi i grbu Crne Gore.

“Vlada, ali i kompletno rukovodstvo Crne Gore, mora osigurati ambijent da bi se u državi poštovao pomenuti zakon, ne iz straha visokih kazni ionako socijalno opustošenih građana, koji mogu biti kažnjeni, već iz poštovanja prema simbolima koji simbolizuju i prezentiraju državu. Vladajući režim koji predlaže, nameće i usvaja simbole i zakone-itekako ima udela u tome”, piše u saopštenju.

Zato, kako naglašavaju, moraju prihvatiti odgovornost za sva nepoštovanja koja se dešavaju prema simbolima.

“Neprihvatljivo je da se od strane državnih zvaničnika na sva zvona udara i priča o multi-kulti i građanskoj Crnoj Gori, dok simboli države svedoče suprotno, odnosno da je Crna Gora samo država crnogorskog etnosa-pravoslanog svetonazora”, zaključili su BANA-i.


indeksonline.rs/CdM.me /Foto:Pixabay

Exit mobile version