BEOGRAD – Izgradnji skupocenih stambeno-poslovnih kompleksa, kao najčešćem načinu za pranje para, država konačno staje na put, navodi “Srpski telegraf” koji piše da će se u velikoj akciji koju će voditi MUP i BIA rušiti svi divlji objekti koji su od 2015. do danas podignuti bez dozvole, koji su mahom služili narko-bosovima i drugim mafijašima da operu nelegalno stečen novac.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je juče da je Vlada Srbije obezbedila čitav niz novina za konačni obračun sa divljom gradnjom.

List navodi izjavu bivšeg načelnika Uprave za suzbijanje kriminaliteta beogradskog MUP Marka Nicovića da, prema procenama, čak polovina objekata koji se grade u Beogradu potiče iz sive zone.

Navodi se da je ovakvo pranje para zapravo i najjednostavnije – investitor uloži nelegalno stečen novac u izgradnju nekretnina, koje potom proda i na taj način prikrije nezakonito poreklo uloženih sredstava.

“Više od polovine svih tih nekretnina što kao pečurke niču u centralnim beogradskim opštinama, pre svega na Vračaru, pa i one u Subotici, Novom Sadu, na Zlatiboru, Tari – izgrađene su prljavim novcem. Rade to i srpska mafija, navijači, crnogorska mafija, Albanci, Turci, Bosanci. Onog trenutka kad izgradi objekat, mafijaš je oprao novac, odnosno uveo ga u legalne tokove. Država i dalje može da stane tome na put ispitujući poreklo imovine tih investitora i odakle njima toliko novca da, primera radi, podižu čitave zgrade na ekskluzivnim i skupim lokacijama”, naveo je Nicović.

“Srpski telegraf” navodi da najnovije izmene Zakona o ozakonjenju uvode rigoroznu kontrolu za investitore i omogućavaju da se divlji objekti ruše i pre pravosnažnog rešenja i dodaje da se tako nelegalnoj gradnji, kao Meki za pranje nelegalnih para, konačno staje na put.

Kriminolog Zlatko Nikolić za taj dnevnik ocenjuje da nas u toj borbi čekaju pune ruke posla.

“Stalno smo svedoci sukoba klanova koji kroz nekretnine, narkotike i druge sumnjive poslove peru svoj nezakonito stečen novac. Tako smo nedavno bili svedoci surovih obračuna dve grane kotorskog klana: “škaljarskog” i “kavačkog”. U Beogradu je Vračar poznat kao lokacija za pranje novca novokomponovane crnogorske klase. Želim puno sreće državi u obračunu sa mafijom na tržištu nekretnina, jer će to i nama doneti sreću”, kazao je Nikolić.

On dodaje da treba ispitati i odgovornost opštinskih vlasti koje ne postavljaju pitanje porekla novca i za koje se može posumnjati da su u sumnjivim gradnjama imale udeo.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je juče da je Vlada Srbije obezbedila čitav niz novina za konačni obračun sa divljom gradnjom. On je naveo da je najvažnija novina što će ubuduće moći da se ruše nelegalni objekti, ne posle odluke Upravnog suda, već posle drugostepene odluke o ozakonjenju.

“Izmenama i dopunama omogućeno je da krivične prijave podnosimo protiv vlasnika parcela, a ne samo protiv bespravnih graditelja, omogućila je i postojanje jedinstvenog registra u okviru katastra bespravne gradnje, tako da će svaki građanin moći da zna da li je objekat izrađen bespravno ili ne. Znači da bespravni graditelji neće više moći da varaju i lažu građane”, poručio je Vesić.