NOVI PAZAR – Predstavnici izbornih lista “Samopređeljenje” i “Vakat je” za izbor novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), potpisali su danas u Novom Pazaru sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnji.

Kandidat za člana BNV sa liste “Vakat je” Esad Rahić kazao je nakon potpisivanja da sporazum ne predstavlja koaliciju, već “dokument o borbi za vitalne interese koji spajaju dve liste, poput želje da izbori proteknu u normalnoj, neometanoj, fer i demokratskoj utakmici, bez mešanja sa strane”.

“Može se kristalno jasno videti da je Beograd izabrao da podrži jednu listu i jednog čoveka, Muamera Zukorlića, ali mi nećemo sedeti skrštenih ruku, nećemo dozvoliti da nam Beograd odredi pobednika i sastav budućeg saziva BNV. Nećemo dozvoliti da oni upravljaju Bošnjačkim nacionalnim većem”, rekao je Rahić.

Pedstavnik liste “Samoopređeljenje” Ahmedin Škrijelj je ocenio da “srpski režim želi da kompromituje izborni proces pružajući podršku jednoj listi sa ciljem da Bošnjačkom nacionalnom veću nametnu rukovodstvo po njihovoj meri”.

“Cilj im je da BNV ne bude organ koji će artikulisati i štititi interese Bošnjaka, već zastupati i štititi interese Beograda i režima na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Oni žele da otmu BNV od Bošnjaka, a mi nećemo da Beograd i produžene ruke režima govore u naše ime, prodajući bošnjačke interese zarad sopstvenih privilegija”, rekao je Škrijelj.

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani 4. novembra, a Republička izborna komisija do sada je proglasila tri liste koje će učestvovati na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća – “Samoopređeljenje”, “Za pravdu, pomirenje i bošnjačko jedinstvo” i “Vakat je”.


Beta