Duško Šarić, brat Darka Šarića, i njegov saradnik Jovica Lončar traže od države Crne Gore da im isplati ukupno 370.000 evra odštete jer tvrde da su neosnovano bili u pritvoru dok im se sudilo za pranje novca.

Šarić i Lončar bili su optuženi da su oprali oko 19,3 miliona evra stečenih švercom kokaina. Tri puta su osuđeni, ali su presude svaki put ukidane. Konačno su oslobođeni početkom marta ove godine, a krajem jula podneli su tužbu protiv države za naknadu štete.

Za vreme provedeno u pritvoru Šarić traži 200.000 evra, a Lončar 170.000 evra.

Danas je pred Osnovnim sudom u Pljevljima održano suđenje po tužbi Lončara, dok je ročište po tužbi Šarića zakazano za 22. oktobar.

U konačnoj oslobađajućoj presudi Vrhovni sud Crne Gore naveo je da tužilaštvo nije dokazalo da je novac potekao od kriminalnih aktivnosti. Sud je istakao i da je odbrana dostavila dokaze o finansijskim transakcijama koje prikazuju da novac dobijen iz kredita koji su odobravani pokojnom Draganu Dudiću Fricu, takođe jednom od saradnika braće Šarić.

Akcija „Loptice“

Duško Šarić je uhapšen u sklopu međunarodne policijske akcije „Loptice“ u novembru 2010. U maju sledeće godine uhapšen je i Lončar.

Duško je, prema poslovnim papirima, 2006. godine osnovao „Mat Company“ – firmu koja se bavila špedicijom i prodajom nafte. Ovu kompaniju je 2009. godine preneo na delaversku firmu „Mateniko“, a za direktora postavio Lončara.

Prema optužnici, novac za koji se sumnjalo da potiče od šverca kokaina stizao je na račun pljevaljske kompanije „Mat Company“ sa ofšor destinacija firmi iz Delavera i Sejšela. Oni su sklapali fiktivne ugovore, davali lažne pozajmice svojim firmama i tako prikrili poreklo novca.

Obojica su na sudu svedočila da je Šarić samo formalno osnovao firmu, a da je sve odluke donosio Lončar.

Duškovom bratu Darku uskoro bi trebalo da bude presuđeno po drugi put u Srbiji. Njemu i njegovoj grupi se sudi osam godina za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina, kao i za pranje 22 miliona evra kokainskog novca.

Pre nešto više od tri godine Šarić je osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina, ali je ova presuda oborena odlukom Apelacionog suda, a suđenje je počelo ispočetka.

U ponovljenom postupku tužilac je krajem prošle nedelje završio sa iznošenjem završnih reči i za Šarića i članove njegove grupe tražio maksimalne zatvorske kazne.

Suđenje se nastavlja sredinom ovog meseca kada će sa iznošenjem završnih reči početi advokati, a nakon njih i okrivljeni, posle čega se očekuje presuda.


Izvor: Krik.rs