Facebook je objavio kako su njihovi moderatori za samo tri meseca uklonili 8,7 miliona fotografija na kojima su bila prikazana gola deca.

Ova društvena mreža poručila je ujedno kako su razvili softver koji automatski označava potencijalne golišave fotografije dece. Softver je počeo da funkcioniše prošle godine, ali Facebook je tek sada odlučio da progovori o njemu.

Objavili su i kako su razvili još jedan program koji detektuje kontakte radi seksualnog zlostavljanja. Od 8,7 miliona fotografija za koje Facebook kaže da je njih 99 odsto uklonjeno pre nego što su ih korisnici prijavili kao neprikladne.

Podsetimo, Facebook je prošle godine kritikovan od strane britanskih vlasti koje su tvrdile da je Facebookom rasprostranjeno seksualno zlostavljanje dece. BBC je istražio te navode i došao do dokaza da pedofili dele fotografije dece u tajnim Facebook grupama.

Iz Facebooka sada poručuju da razmatraju uređaje za uočavanje dečje golotinje za Facebook i Instagram, a posebni sistem koji blokira fotografije zlostavljanja dece je već u funkciji.

“Naši inženjeri u zadnje vreme fokusirani su na klasifikatore, kako bi sprečili nepoznate, nove fotografije na mreži”, rekla je Antigona Dejvis, šefica za globalnu bezbednost na toj mreži.

Facebook tako, na primer, u Velikoj Britaniji, nove fotografije zlostavljanja dece ili dečje pornografije prijavljuje britanskom Nacionalnom centru za nestanak i iskorišćavanje dece.


index.hr /Foto:Pixabay